Для багатьох Новий рік асоціюється з ялинкою, мандаринами, безліччю салатів на столі, серед яких салат Олів'є і оселедець під шубою. Також на новорічному столі повинні бути делікатеси - наприклад, червона риба та ікра. theLime вирішив розповісти, як відрізнити справжню червону ікру від підробки.
Червона ікра - це ікра лососевих риб: горбуші, кети, нерки, сьомги, форелі та ін. Природно, якщо ви купуєте ікру в жерстяній банці, ви не зможете на неї подивитися і понюхати. Однак якщо це ікра на вагу - тут у вас більше шансів упевнитися, справжня це ікра або підробка.
Для початку придивіться до ікринок. Так як це риб'ячі зародиші, у кожного з них має бути ядро. Кожна ікринка повинна бути цільною, без плівок, тріщин. Якщо ікринки не розсипчасті, а злиплі та нагадують неоднорідну масу, та ще й плавають у "власному соку", це ознака того, що ікра не свіжа, а заморожена і размороженная кілька разів.
Натуральна ікра повинна злегка пахнути рибою, а ось підробка не пахне взагалі. Ікра не першої свіжості буде чітко смердіти оселедцем.
Також звертайте на розмір ікри - відповідає він тому, що написано на банці. Найбільші ікринки - у кети (5-7 мм), у горбуші - трохи менше (3-5 мм), а у форелі - найменші (2-3 мм).
Якщо ви все ж довіряєте виробникам і вирішили купити ікру в жерстяній банці, уважно вивчіть упаковку. Кришка не повинна проминатися і не повинна бути вздутою. На етикетці має бути написана назва риби, з якої ікра, дата виготовлення і дата фасування.
Дата виготовлення - це час нересту риб, як правило, це червень-вересень, а дата фасування, відповідно, може відрізнятися.
Якщо ж ви купили ікру, але сумніваєтеся в її натуральності, існує кілька способів перевірити її на справжність.
Всім відомо, що ікра містить білок, який при нагріванні повинен згорнутися. Тому потрібно помістити невелику ложечку ікри в стакан і залити її окропом. Водний розчин з натуральною ікрою повинен побіліти, а ікринки опустяться на дно. Якщо ж це підробка, ікра не змінить колір або ж навпаки - вони повністю розчиняться, а вода забарвиться в інший колір.
Другий спосіб - за допомогою перекису водню. Натуральна ікра також побіліє при контакті з перекисом, а підробка - не зміниться.
Ще один спосіб - заморозити і розморозити невелику кількість ікри. Натуральна ікра після розморожування не втратить свої видимі ознаки ікри, а ось підробка - залишиться желеподібною масою.
Деякі фахівці стверджують, що для перевірки ікри також можна залучити кішку. За їхніми твердженнями, що ці розумні тварини будуть їсти тільки натуральний продукт, а підробку - забракують.
- Раніше ми розповіли, як правильно варити овочі, щоб зберегти вітаміни.
- Читайте також на theLime про 10 хитрощів, які спростять ваші будні на кухні.
Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.