Лайм

Що готують на Великдень: 5 традиційних страв і прості рецепти до свята

Ці страви точно підкорять ваших рідних за столом

Як відомо, перед Великоднем чимало вірян дотримуються Великого посту, під час якого не можна вживати в їжу м'ясо, молочні продукти і яйця. А вже у Світлу неділю накривають пишний стіл із безліччю страв. theLime підібрав для вас кілька традиційних страв на Великдень.

Ззначимо, що на святковому столі обов'язково повинні бути пофарбовані яйця - крашанки або писанки і паски. В якості закуски можна подати фаршировані яйця і салат з язиком. А також запекти м'ясо, наприклад, буженину, і зробити гриби в сметанному соусі. А на десерт подати сирну паску.

  • Фаршировані яйця

Інгредієнти: яйця (6 шт.), печінка тріски (120 г), майонез (2 ч. л.).

Приготування:

Яйця промиваємо, відварюємо у воді близько 10-15 хвилин - вкруту.

Потім чекаємо, поки вони охолонуть, чистимо їх від шкаралупи.

Розрізаємо яйця навпіл, жовтки виймаємо і складаємо в окрему ємність.

Жовтки розминаємо виделкою, додаємо в них печінку тріски. Також сюди можна додати будь-яку подрібнену зелень на ваш смак.

Отриману масу солимо і перчимо, додаємо в неї майонез.

Викладаємо яйця на блюдо, наповнюємо половинки начинкою і подаємо до столу.

Фото: pinterest.com

  • Буженина

Інгредієнти: свиний окіст або ошийок (1-1,5 кг), часник (1 шт.), приправа для м'яса, сіль, перець, цибуля (1-2 шт.), морква (1-2 шт.), рослинна олія.

Приготування:

Для буженини необхідно правильно обрати м'ясо - найкраще підійде окіст без кісточки, можна взяти нежирний ошийок свинини.

М'ясо промиваємо під холодною водою.

Часник чистимо від лушпиння, нарізаємо кожен зубчик на акуратні пластинки.

Спеції висипаємо на окремі тарілки.

За допомогою гострого ножа проробляємо по всій поверхні м'яса дірки, щоб нашпиговувати їх спеціями і часником.

Зверху також можна натерти його сіллю і спеціями.

Залишаємо м'ясо в холодильнику на 1,5-2 години або ж на всю ніч, щоб воно промаринувалося.

Розігріваємо духовку до 180°С.

Беремо гусятницю, змащуємо її стінки рослинною олією.

Цибулю і моркву миємо, чистимо і ріжемо великими шматочками.

Вистилаємо дно гусятниці нарізаними овочами, зверху кладемо промариноване м'ясо.

Додаємо трохи води, накриваємо кришкою і відправляємо м'ясо запікатися в духовку на 1,5-2 години. За цей час бажано кілька разів його перевернути і полити водою з розплавленим жиром, який утворився під ним.

Даємо буженині охолонути, а потім ріжемо і подаємо до столу.

Фото: pinterest.com

  • Салат з язиком

Інгредієнти: яловичий язик (400 г), мариновані гриби (300 г), солоні огірки (3-4 шт.), яйця (2-3 шт.), овочі для приготування язика (морква, цибуля, селера), майонез, перець, сіль, спеції.

Приготування:

Для початку потрібно зварити язик: промиваємо його під водою, кладемо у велику каструлю і повністю заливаємо водою. Варимо близько двох годин.

За 40 хвилин до закінчення додаємо крупно нарізані овочі: корінь селери, петрушки, моркву, цибулю і спеції. Сіль додавати не потрібно.

Після того, як виймаємо - проколюємо виделкою, щоб визначити готовність. Якщо витікає прозора рідина, язик - готовий, якщо каламутна - треба ще варити.

З гарячого язика знімаємо шкірку, чекаємо, поки він охолоне, а потім нарізаємо його соломкою.

З маринованих грибів і солоних огірків зливаємо воду, нарізаємо їх.

Яйця відварюємо вкруту - близько 10 хвилин.

У салатник викладаємо все нарізані інгредієнти, солимо, перчимо, додаємо майонез.

Фото: pinterest.com

  • Гриби в сметанному соусі

Інгредієнти: печериці (600 г), цибуля (1-2 шт.), сметана (200 г), рослинна олія, вершкове масло, сіль, перець.

Приготування:

Промиваємо гриби, очищаємо від рештків землі, зрізаємо чорні плями на капелюшках і ніжках.

Беремо каструлю з водою, ставимо її на плиту. Коли вода закипить, солимо її та відварюємо гриби близько 5-7 хвилин. Потім відкидаємо їх на друшляк, а потім ріжемо.

Цибулю чистимо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.

Розігріваємо сковороду з рослинною олією і підсмажуємо цибулю. Щоб вона не пригоріла, кидаємо в неї дрібку цукру.

Додаємо до цибулі відварені гриби і шматочок вершкового масла, тушкуємо близько 5 хвилин.

Потім виливаємо до грибів і цибулі сметану, солимо, перчимо, чекаємо поки все це закипить, накриваємо кришкою і продовжуємо тушкувати на слабкому вогні ще 10 хвилин.

Фото: pinterest.com

  • Сирна паска

Інгредієнти: сир 9% (750 г), вершкове масло (150 г), цукор (0,7 склянки), ванільний цукор (1 пакетик), вершки 10% (25 мл), цукати (50 г), родзинки (25 г ).

Також знадобляться спеціальні роз'ємні форми з пластмаси, марля.

Приготування:

У мисці змішуємо сир, цукор і ванільний цукор.

Вершкове масло заздалегідь виставляємо з холодильника, потім нарізаємо і додаємо до сирної маси.

Перебиваємо все разом блендером, додаючи вершки.

Родзинки заливаємо окропом на 10 хвилин, потім зливаємо з нього воду.

Потім в сирну масу додаємо родзинки та цукати, перемішуємо.

Форми для пасок вистилаємо чистою марлею, наповнюємо їх сиром, а зверху ставимо щось важке.

Прибираємо в холодильник на ніч або навіть на добу.

Потім дістаємо, виймаємо сирні паски з форм, перевертаємо і подаємо до столу.

Фото: pixabay.com

  • Раніше ми розповіли, як спекти класичну паску до свят.
  • Читайте також на theLime рецепт холодцю, який також можна поставити на святковий стіл.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також