Лайм

Андрій Джеджула згадав, як правду про Чорнобильську катастрофу дізналися в Києві

Ведучий розповів, як кияни в паніці покидали столицю

Український ведучий Андрій Джеджула народився у 1975 році в Києві, і в рік аварії на Чорнобильській АЕС йому було 11 років. В Instagram шоумен поділився спогадами про те, як після демонстрації 1 травня чутки про катастрофу досягли столиці України.

Андрій Джеджула у 1986 році. Фото: instagram.com/djedjula/

"До 1 травня ні мої батьки, ні я, ні більшість навіть не підозрювали, що сталося, - написав Джеджула. - 1 травня стояла неймовірна спека навіть за мірками літа. Традиційно в СРСР всі, і ми не виняток, виходили на святкові демонстрації "МИР, ТРУД, МАЙ"! Забули тільки додати і "Радіація" на гаслах. Увечері 1 травня слух досяг масштабів епідемії. Всі сусіди нажахано шепотілися, і наш сусід, технік-любитель, у якого був саморобний дозиметр, перевірив мої речі. Лічильник Гейгера зашкалював!"

Ведучий згадав, як за 1 травня "вигуляв" дві пари нових кросівок з НДР, але його мама дізналася про радіацію і одразу ж викинула взуття.

"Чорнобильска" демонстрація 1 травня 1986 рокуФото: Wikipedia

"Місто охопила паніка порівнянна лише з початком Другої світової. Люди бігли з міста всіма доступними видами транспорту! Квитки купувалися в будь-яку точку Союзу! Аби подалі від Києва! - розповів шоумен. - В результаті ми 40 днів просиділи в квартирі з заклеєними як на зиму вікнами. При неймовірній спеці на вулиці! 2 рази в день вологе прибирання, поїдаючи запаси консервів, залишки черствого хліба і все, що було вдома в запасах! По телевізору 3 канали, які більшу частину часу не працюють і дивитися нема чого, а тепер додайте до цього відсутність комп'ютерів, гаджетів, відеоігор, фільмів і інтернету".

Джеджула написав, що від наслідків радіації він втратив двох родичів: дядька-ліквідатора і хрещену. "Дай Бог нам всім міцного здоров'я, і щоб ніколи людство не зіштовхнулося знову з такою бідою!" - побажав він.

  • У 1987 році українець виграв премію World Press Photo за репортаж із Чорнобиля. Дивіться на theLime пам'ятні фото Чорнобильської катастрофи репортера Ігоря Костіна.
  • Потап, Сергій Бабкін, Юлія Саніна та інші артисти вшанували пам'ять жертв Чорнобиля треком "Вальс 86". З моменту однієї з найбільших техногенних катастроф в історії людства пройшло 35 років.

Найцікавіші історії та новини дня тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Читайте також

Українське медіа потрапило в скандал через нецензурну лексику на адресу Євгена Клопотенка: що відомо

Видання Заборона потрапило в скандал через нецензурну лексику - кулінар Євген Клопотенко опублікував листування нібито з журналістом медіа

Рак відсік все непотрібне: 35-річна українська акторка вперше розповіла про лікування онкологічної хвороби

Акторка Катерина Молчанова повідомила, що лікується від раку - онкологію у жінки виявили на ранній стадії і вже зробили операцію

alyona alyona і Jerry Heil виступатимуть у першому півфіналі "Євробачення-2024": про що їхня пісня

alyona alyona і Jerry Heil беруть участь у Євробаченні 2024 з песнею Teresa & Maria - про що вона, чому артисток критикували