Лайм

Древні квіти, які збереглися в бурштині, допоможуть розгадати "огидну таємницю" Дарвіна

Знайдені рослини практично ідентичні своїм сучасним родичам

У ході нового дослідження вчені виявили скам'янілі квіти, які чудово збереглися в бурштині. Ця знахідка є цінною, оскільки дозволяє припустити, що деякі квітучі рослини в Південній Африці залишалися незмінними протягом 99 мільйонів років.

Дві квітки колись цвіли на території сучасної М'янми ще за доби динозаврів, як припускають фахівці. Вони допоможуть експертам з'ясувати, як еволюціонували квіткові рослини - важливий епізод в історії, який Чарльз Дарвін колись назвав "огидною таємницею". Про це пише CNN.

Eophylica priscatellata - одна з двох виявлених квіток у бурштині Фото: CNN

"Листя, як правило, виробляється в набагато більшій кількості, ніж квіти, і воно міцніше - у нього високий потенціал збереження. Листок викидається "як є", коли минає термін його "корисного" використання. Квітка ж перетворюється на плід, який потім з'їдається або розпадається в процесі розповсюдження насіння", - пояснив автор дослідження та професор Школи наук про навколишнє середовище Роберт Спайсер.

"Знайдені квіти майже ідентичні своїм сучасним родичам. Ми не побачили жодних серйозних відмінностей", - додав Спайсер. Одна з квіток, що збереглася в бурштині, була названа дослідниками Eophylica priscatellata, а інша - Phylica poloburmensis.

Eophylica priscatellata Фото: CNN

Поява квіткових рослин у літописі скам’янілостей у крейдовий період (почався 145,0 мільйонів років тому і закінчився 66,0 мільйонів років тому) без видимої лінії предків з попередніх геологічних періодів спантеличила Чарльза Дарвіна. Він намагався знайти відповідь на запитання: як і коли з'явилися квіткові або покритонасінні рослини і називав це "огидною таємницею". Виявлені вченими квіти можуть допомогти нарешті розгадати таємницю.

  • Вчені знайшли череп риби з несподіваним сюрпризом усередині. У Сполучених Штатах палеонтологи вперше в історії виявили цілу сотню крихітних скам'янілих фекальних гранул, забитих у череп риби, приблизно дев'ять мільйонів років тому.
  • У Єгипті знайшли унікальну гробницю з десятками найдавніших мумій. Вхід до сімейної гробниці віком 2000 років вдалося виявити біля річки Ніл.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування