Лайм

Коли в Україні відзначать Масляну-2022: традиції та заборони святкового тижня

Чому потрібно пекти млинці та не можна лаятися з близькими

Останній тиждень перед Великим постом, який розпочнеться цього року 7 березня, в Україні називається Масляною та закінчується Прощеною неділею. Це веселе народне свято, яке символізує проводи зими та зустріч весни, а також має низку елементів слов'янської міфології. theLime вирішив згадати найцікавіші традиції та звичаї наших предків, а також популярні заборони.

Масляна у календарі східних слов'ян позначає межу зими та весни. Вона супроводжується народними гуляннями та обрядами, наприклад, спаленням опудала на багатті, яке символізує зиму.

Дата Масляної змінюється кожного року в залежності від дати святкування Великодня. У 2022 році вона почнеться в понеділок, 28 лютого, і триватиме до неділі, 6 березня (Прощена неділя). Цей тиждень називається масляним або Сирною седмицею – тому що віруючим вже забороняється вживати в їжу м'ясо, але ще можна їсти сир та молочні продукти.

Кожен день цього тижня має свою назву та особливе значення, а також традиції, головна з яких – випікання млинців. Оскільки млинець – це символ сонця, вважається, що чим більше господиня зробить млинців, тим більше сонячних та радісних днів буде у сім'ї цього року.

Фото: pinterest.com

Понеділок (28 лютого) називається зустріччю Масляної. Головна традиція цього дня – випікання першого млинця. У наших пращурів існувала традиція ці млинці віддавати жебракам, щоб ті згадали покійних родичів. Цього дня також споруджують опудало Масляної та возять його на санях або встановлюють на головній площі.

Вівторок (1 березня) – це заграші або так звані оглядини. Цього дня, як правило, вже починають ходити один до одного в гості, а молодь збирається, щоб придивитися один до одного і вибрати другу половину.

Середа (2 березня) - це ласунка, "тещин день" або Скоромна середа. Цього дня зять має прийти до тещі на млинці, які вона сама приготує. Крім млинців із різними начинками, готують також пироги.

Четвер (3 березня) - це розгуляй або Широкий четвер. З цього дня розпочинаються наймасовіші гуляння. Прийнято ходити в гості, танцювати, водити хороводи, співати жартівливі частівки - словом, робити все, щоб випустити негативну енергію, що накопичилася за зиму.

П'ятниця (4 березня) називається тещиними вечорами. Цього дня теща зі своїми родичами та друзями приходила в гості до зятя на млинці. Якщо дотримуватися цієї традиції, стосунки у тещі та зятя мають бути добрими.

Субота (5 березня) – це золовчині посиденьки. Цього дня у гості звуть сестру чоловіка (золовку) та інших його родичів, щоб поспілкуватися та попліткувати. Можна дарувати один одному маленькі символічні подарунки.

Неділя (6 березня) – проводи та Прощена неділя. Цього дня всі віряни ходять до церкви, а потім просять у близьких та рідних прощення, а у відповідь мають почути: "Бог вибачить, і я прощаю". Також можна згадувати померлих та ходити на цвинтарі. Ще одна традиція – спалювати ввечері опудало, яке символізує зиму.

На сьогоднішній день жителі великих міст здебільшого не дотримуються всіх цих традицій. Святкування Масляної найчастіше зводиться до сімейної вечері з млинцями та різними начинками.

Фото: pinterest.com

Що не можна робити на Масляну?

    1. Категорично забороняється лаятися, сваритися, з'ясовувати стосунки, а також вимовляти погані слова.

    2. Не можна кликати гостей у неприбрану квартиру чи будинок.

    3. Краще не налягати на м'ясні продукти, а віддати перевагу стравам із риби та овочам.

    4. Не можна в цей час сумувати - за повір'ями, через це від вас може відвернутися успіх.

    5. Працювати не забороняється, але можна багато часу приділити походам у гості на млинці та галасливим гулянням.

    Фото: pinterest.com

  • Раніше ми розповіли, якими начинками можна урізноманітнити солоні млинці.
  • Читайте також на theLime, як приготувати тонкі заварні млинці на кефірі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як перевірити, чи свіже яйце: 4 способи, які потрібно знати кожному

Для того, щоб визначити свіжість яєць в домашніх умовах або в магазині, можна скористатися простими лайфхаками

Кулінарний лайфхак, щоб варені яйця не тріскалися і добре чистилися

Щоб яйця добре чистилися і не тріскалися, їх потрібно опускати в киплячу воду або варити на пару

Що робити з нарцисами після цвітіння: правило досвідчених садівників

Правила догляду за нарцисами на клумбі - що робити після цвітіння, як обрізати, чи потрібно зв'язувати листя, коли прибирати