Лайм

Аліна Паш звернулася до Калуш із закликом, за який їх можуть дискваліфікувати з "Євробачення"

Співачка хоче, щоб Kalush Orchestra заговорили про "Азовсталь" на сцені конкурсу

14 травня Kalush Orchestra виступлять у фіналі "Євробачення-2022" із піснею "Стефанія". Судячи з прогнозів букмекерів та онлайн-голосування на сайті Eurovision World, у них є всі шанси на перемогу, яка зверне на Україну ще більше міжнародної уваги.

Перемога на "Євробаченні" дає артисту великий майданчик для просвітницької діяльності та активізму. Так, співачка Джамала, яка перемогла на "Євробаченні-2016", сьогодні є одним із найгучніших українських голосів на міжнародній культурній арені. Благодійні концерти за участю Джамали допомогли зібрати для України понад 90 млн. євро. Але є один важливий нюанс – "Євробачення" декларує себе як неполітичний конкурс, і під час концертів виконавцям дозволено лише співати.

Kalush Orchestra Фото: https://www.instagram.com/suspilne.eurovision/

Мовникам країн-учасниць та виконавцям на "Євробаченні" заборонено рекламувати або згадувати будь-які речі політичного, комерційного чи аналогічного характеру під час конкурсу. За порушення правил передбачено суворі санкції, включаючи дискваліфікацію. Саме тому український гурт Kalush Orchestra під час повномасштабної війни з Росією не може говорити і співати зі сцени про війну, використовуючи натомість свій майданчик у соцмережах.

Деяким людям зусилля Kalush Orchestra щодо репрезентації України видалися недостатніми. Так, співачка Аліна Паш, яку оргкомітет Нацвідбору усунув від "Євробачення-2022" за підроблену довідку про відвідання Криму, закликала групу заявити зі сцени конкурсу про необхідність екстракції поранених військових із "Азовсталі" у Маріуполі.

Фото: https://www.instagram.com/alinapash/

"Чим голосніше ми привертатимемо увагу міжнародної спільноти до ситуації в "Азовсталі", тим вірогідніше народи інших країн підштовхнуть нарешті свої уряди до дій, а ті реалізують операцію з екстракції наших військових", - написала Паш у Instagram.

"Я звернулася до Kalush Orchestra висловитися на сцені "Євробачення" із закликом організувати процедуру екстракції наших військових із Маріуполя. Ми зобов'язані використати цей майданчик. І навіть якщо організатори наважаться застосувати будь-які санкції до України через політичну заяву зі сцени, спалахне скандал, який додасть ще більшої гучності голосу України", - вважає вона.

Коли Kalush Orchestra на своїй сторінці опублікували пост із закликом врятувати військових із "Азовсталі", Паш у коментарях ще раз написала про необхідність "навалити переможну промову з таким закликом". Проте радикальну ідею Аліни Паш підтримали не всі.

Фото: https://www.instagram.com/kalush.official/

Деякі користувачі соцмереж вважають дискваліфікацію України на "Євробаченні-2022" марною жертвою, яка ніяк не вплине на ситуацію на "Азовсталі", але зіпсує відносини з Європейським Мовним Союзом.

"Питанням екстракції особисто займається Президент України, МЗС та найвище політичне керівництво країни, яке розуміє, КОМУ, ЯК і ЩО треба повідомляти. Завдання артистів від України - привезти перемогу додому, тим самим забезпечити Україні платформу на весь наступний рік, - написав у коментарях співак Влад Дарвін. - Неузгоджені з Європейським Мовним Союзом дії в ефір не потраплять, а Україна понесе правові наслідки незворотної дії. Єдиний шлях донести меседж - розпочати переговори з мовником. І цим питанням мають займатися керівники та юристи Суспільного".

"Аліно, а хіба не тобі, як учасниці Нацвідбору знати, що Калуш підписали документи на участь у конкурсі, даючи гарантії, що порушень правил не буде. Що Євробачення від України – це не лише Калуш, а й Суспільне, яке сплатило внески за державні податкові кошти українських громадян, і також дало гарантії за наших учасників, що все буде ок, - пишуть у коментарях.- Тобто всі кричать про допомогу, президент виступає скрізь, а якісь учасники Євробачення від України зможуть у цьому поставити крапку і все вирішити?"

Також знайшлися люди, які побачили у діях Аліни Паш маніпуляцію та бажання "насолити" конкурентам із Нацвідбору.

"Присмак огиди після цього посту. Так, за воїнів в Азовсталі болить найбільше, і кричати про це потрібно. Тільки от чи ви про Маріуполь кричите на всіх своїх концертах? Проблемі Азовсталі не день і не два, а тільки зараз ви чомусь вирішили закричати, та ще й не самі, а чужими устами", - пишуть люди.

Свою думку про ситуацію висловила і Катерина Павленко - вокалістка гурту Go_A, яка брала участь у "Євробаченні-2021".

"Саме прикре тут навіть не дискваліфікація та штраф, а те, що це не та аудиторія. Там всім це по барабану. У людей свято", - написала вона.

Самі Kalush Orchestra та "Суспільне" на заклик Аліни Паш поки що не відреагували.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Представниці України на "Євробаченні-2024" провели другу репетицію в Мальме: фото

Україна провела другу репетицію на сцені "Євробачення-2024" - як виступили alyona alyona і Jerry Heil

Таню Муіньо – постановниця номера alyona alyona і Jerry Heil на "Євробаченні-2024": що кажуть артистки

Таню Муіньо, яка співпрацює зі світовими зірками, є постановницею номера alyona alyona і Jerry Heil для Євробачення-2024

Актор Юрій Феліпенко поділився, як проходять його військові навчання у батальйоні "Ахіллес"

Актор Юрій Феліпенко висловився про навчання в підрозділі Ахіллес та сталення до акторської професії після мобілізації