Лайм

Я дуже винна: Світлана Лобода розповіла, чому після 2014 року жила та працювала в Росії

Після 24 лютого співачці стало соромно за своє ставлення до України

Кар'єра Світлани Лободи в Росії почала активно розвиватися з 2014 року, вже після анексії Криму та початку російсько-української війни. До лютого 2022 року вона жила в Москві, і лише повномасштабне вторгнення РФ в Україну змінило її політичну позицію. В інтерв'ю російській ведучій Катерині Гордєєвій Лобода пояснила, чому не цікавилася своєю країною і що змінилося у її житті після 24 лютого.

Фото: https://www.instagram.com/lobodaofficial/

"Я дуже помилялася. Я дуже винна, що була байдужою, не цікавилася тим, що відбувається в моїй країні. Зараз я бачу, що все дуже однозначно. Є війна, я її розумію, відчула її на собі та своїх рідних. Тепер моя позиція не може бути іншою, вона однозначно на боці моєї родини, моєї батьківщини, моєї команди, людей яких я люблю і за яких переживаю", - кається співачка.

"Багато моїх шанувальників з Росії кажуть: "Ви нас покинули, залишили". Я українка, я дуже люблю свою країну. Для мене сім'я - найважливіше, що є в житті. Я жертвую своєю кар'єрою. Я могла спокійно продовжувати жити в Москві, мене ж ніхто не пхав у спину, не говорив виходити з гаслами. Я відразу зрозуміла, з перших днів війни, що буду на боці своєї країни, допомагатиму. Я розуміла, що це мій обов'язок. Як можна бути страусом, ховати голову в пісок, залишатися в Росії і вдавати, що нічого відбувається? Співати і посміхатися, коли у твоїй країні таке горе", - каже вона.

Після 24 лютого низка українських артистів, включаючи Регіну Тодоренко, продовжують жити в Росії та мовчати про війну. Лобода розповіла чому вирішила так не робити.

"Ми всі повинні розуміти, що все закінчиться рано чи пізно. І у нас є діти. Ми з часом почуємо питання від них: "Мамо, а що ти робила, коли Росія напала на Україну?" Я хочу їм відповісти, що вибрала бік світла, що обрала свою країну, допомагала їй. І я хочу, щоб мені не було соромно перед ними. Так, я втратила дуже багато. Так, я була артистом №1 у Росії і я не применшую значущість того кар'єрного шляху та успіху, який Росія мені дала. Але я не можу мати угоду зі своєю совістю, хочу залишитися людиною", - каже вона.

Фото: https://www.instagram.com/lobodaofficial/

Світлана Лобода розповіла, що у 2014 році не думала про свою країну та займалася виключно своєю кар'єрою та мрією, за що їй соромно.

"Так сталося, що у 2014 році мої пісні стали дуже популярними в Росії. Вони звучали з кожної праски, пісня "Твои глаза" стала просто культовою. Мене почали скрізь запрошувати, і я зрозуміла, що це той плацдарм, крок, який я можу переступити, а далі - Європа, - каже співачка. - Я нічого не розуміла. Мені соромно. Усі розуміли, що це територіальний конфлікт між країнами, але не повномасштабна війна. Це було десь там далеко, так нам здавалося. Більшість артистів, акторів, режисерів, танцюристів, хореографів, ми всі працювали в Росії, і весь найкращий продукт, який створювався в Росії, він створювався українцями. Але з 24 числа все обнулилося, ситуація стала дуже однозначною. Росія напала на Україну. Немає тут жодних інших значень".

Сьогодні Лобода за жодних умов не поїде виступати до Росії. Це стосується не лише концертів, а й закритих приватних вечірок. "Нехай вони в Росії йдуть повним ходом, тепер я до цього відношення не маю. На початку війни пропонували, а зараз тільки божевільна людина може запросити мене виступати до Росії", - каже вона.

Фото: https://www.instagram.com/lobodaofficial/

24 лютого співачка перебувала у Москві. Їй знадобився час, щоб виїхати до Європи, перевезти дітей, матір та команду. Місяць вона не називала РФ агресором, оскільки боялася, що її не випустять із країни.

"Мені було страшно, тому що у мене була сім'я там. Боялася щось писати в мережі, тому що я могла не виїхати. І мені рекомендували нічого не писати в мережі. Коли я виїхала і забрала своїх близьких і частину своєї команди, я зробила видих і почала активніше діяти і говорити", - згадує Лобода.

За словами артистки, звернення до російських колег по сцені нічого не дали, через що припинилося її спілкування з друзями, включаючи Філіпа Кіркорова. "Якось я писала всім, розсилала повідомлення, просила побачити що відбувається, але зрозуміла, що дарма це роблю. У кожного був свій вибір, з 24 числа кожен зробив свій вибір, і це було марно, - каже вона. - Відносин з Філіпом немає. Він спочатку мені писав, підтримував. Не можу сказати, про що ми говорили, щоб не підставляти нікого".

Після початку повномасштабної війни Світлана Лобода продовжує співати та говорити російською мовою. Вона пояснює це звичкою і не бачить у цьому нічого поганого.

"Російська мова не належить російській владі. Вона належить російськомовній аудиторії, російськомовній людині, яка живе по всьому світу. Говорити якісь претензії з приводу мови - дивно. Я нею думаю, говорю все своє життя", - висловилася співачка.

При цьому вона бачить кардинальні відмінності у менталітеті українців та росіян.

"У нас в Україні все інакше. У нас народ, коли проти президента, виходить на Майдан і виганяє його з країни. У Росії так неможливо. Люди виходили на протести, їх пакували пачками, і вони розуміли, що нічого не можуть зробити. У Росії дуже жорсткий режим, і сьогодні російська людина може виступити проти, тільки якщо вся Росія згуртувається. Якщо всі люди скажуть, що так нас заї*ало вже це все, ми не хочемо жити в рабстві, не хочемо бути рабами. Але я в це не вірю, бо там інакше, там інша ментальність. Тому їм доводиться або переймати позицію верховного головнокомандувача, вірити йому, або вдавати, що вірити, бо так їм зручно - жити, вдавати, що нічого не відбувається. Або намагатися допомагати. Це ті 30% відсотків, які виїжджають", - каже Лобода.

Фото: https://www.instagram.com/lobodaofficial/

Співачка, як і раніше, не розкриває імені свого чоловіка, від якого народила дочку Тільду, але заявила, що він повністю підтримує Україну. Після 24 лютого виконавиця перевезла дітей до Риги, де її старша дочка Єва пішла до школи. Лобода розповіла, що їй довелося показати дівчинці відео із убитою російськими військами дитиною, щоб пояснити необхідність переїзду. Єва навчалася у московській школі і друзі казали їй, що нічого поганого Росія в Україні не робить.

"Я зробила це, щоб дитині донести, щоб вона побачила все на власні очі. Тому що просто говорити дитині: "Російські війська нападають на Україну" - не допоможе. Дитині складно зрозуміти. Вона розплакалася, але сказала, що більше запитувати не буде", - прокоментувала артистка.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Боюся найбільше у житті: Костянтин Грубич висловився щодо можливої мобілізації сина

Український телеведучий Костянтин Грубич зізнався, що боїться відпускати на фронт свого 27-річного сина Ярослава

Наталія Могилевська показала теплі обійми з прийомною донечкою: рідкісне фото

Наталія Могилевська показала молодшу доньку Софію з нагоди Дня вишиванки - що відомо про дівчаток, яких удочерила співачка

Молодий Чарльз і Єлизавета II: палац показав небачені раніше портрети королівської родини

Букінгемський палац показав архівні портрети королівської родини - на кадрах позували Чарльз III, Єлизавета II та інші