Лайм

Вважаємо неприйнятним: Українська Кіноакадемія критично висловилася про зйомки фільму "Буча"

Кінематографісти бояться кон'юнктурного використання трагедії

Днями у Києві презентували тизер-трейлер художнього фільму "Буча" про окупацію міста та порятунок мирних жителів. У ролику показали кадри руйнувань, військову техніку та сцену страти українських чоловіків російськими окупантами. Новина стурбувала деяких представників кіносфери, і Українська Кіноакадемія ініціювала дискусію про доречність такого фільму під час війни.

"Тема подій війни росії проти України вимагає максимально делікатного підходу. Зображення трагічних подій в ігрових фільмах, поки йде війна, тягне за собою ризик кон'юнктурного використання трагедії, що ми вважаємо неприйнятним", - йдеться у заяві Кіноакадемії у Facebook.

Також кінематографісти вважають ризиковим проводити зйомки в Бучі з використанням військової техніки та піротехніки:

"Проводити зараз у місцях безпосередніх трагічних подій зйомки ігрових фільмів з використанням важкої військової техніки, піротехніки, з використанням форми російських військових та реконструкцією подій, які містять насильство - це нагадування про події тим, хто пережив насильство. Може статися ретравматизація жертв цих подій".

Організація вважає, що тема етичності та доречності зйомок фільмом на основі реальних трагічних подій під час війни вимагає громадського обговорення, яке відбудеться у рамках кінофестивалів Kharkiv MeetDocs та Київського тижня критики, 20-26 жовтня.

Фільм "Буча" знімають режисер Олександр Щур та продюсер Станіслав Тіунов, у послужному списку яких - комедії "Побачення у Вегасі", "Я, ти, він, вона", "Продюсер". Головні ролі у цих проектах виконували українські виконавці та публічні персони – Оля Полякова, Володимир Остапчук, Олексій Дурнєв, Даша Астаф'єва, Слава Камінська та інші.

Українська Кіноакадемія – об'єднання професіоналів у сфері кіно, які займаються популяризацією національного кінематографу. Серед членів її правління – Філіп Іллєнко, Ірма Вітовська, Денис Іванов, Володимир Яценко та інші.

  • В інюрі стало відомо про зйомки ще одного про повномасштабну війну з Росією. Він називається "День, коли я зустрів Спайдермена" і теж торкається подій, що відбулися в Бучі.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування