Лайм

Не відволікати, а підтримувати: психолог розповів, як родині спілкуватися зі своїм військовим

З'ясування стосунків краще відкласти на потім

Від початку повномасштабної війни на захист України від російських окупантів стали сотні тисяч чоловіків та безліч жінок. Їхньої перемоги та повернення чекають рідні, друзі та всі свідомі громадяни нашої країни. Раніше військовий психолог та офіцер ЗСУ Андрій Козінчук перерахував, чого не слід робити і говорити у спілкуванні з військовими, а тепер дав поради, як їх правильно підтримувати.

На YouTube-каналі "У моєї голові" психолог розповів, що для підтримки ментального здоров'я військовим потрібно фокусуватися на собі та не відволікатися на проблеми у сім'ї.

"Найкраще, що може зробити сім'я – це підтримка. Кожному воїнові потрібно знати, що їм пишаються та його люблять, а найбільший його страх – що всі старання марні, – пояснює Козічнук. – Дві речі треба говорити регулярно: "Ми тебе дуже любимо і дуже тобою пишаємося".

Фото: Getty Images

Якщо військовослужбовець не може з вами багато говорити, не потрібно його критикувати, навішувати почуття провини. Захисникам потрібен простір для війни, а не переживання через проблеми у сім'ї. Також ви можете допомогти військовому тим, щоб трохи помріяти, побудувати разом плани на майбутнє: сходити в парк, провести час разом. "Планувати якісь речі – нормально, але вони мають бути близькими до реальності", – наголошує фахівець.

"Якщо ви бачите, що військовослужбовець змінив поведінку, став більш закритим, більш злим, не виходить на зв'язок - у жодному разі не ліпіть ярлики і не кажіть: "Все, тобі час до психіатра". Краще скажіть: "Я помітила у тебе деякі зміни в поведінці і мені трохи страшнувато. Але я все одно на тебе люблю і чекаю твого повернення. Мені дуже важливо, щоб ти повернувся", - каже Козинчук. - Де б не знаходився ваш військовослужбовець, навіть якщо це третя лінія, йому зараз страшно, дискомфортно та складно. Ви повинні донести, що десь є острівець, куди він завжди можна повернутися, де завжди будуть раді".

Є сім'ї, які сваряться зі своїми військовослужбовцями. За словами психолога, зараз дуже несприятливий час для з'ясування стосунків. Робити це потрібно після того, як він повернеться додому.

Часто сім'ї, члени яких воюють, відмовляють собі у чомусь важливому: гарній їжі, повноцінному сні, гарному одязі, розвагах, радощах життя. Психолог каже, що ці дії допомагають поповнювати ресурс, щоб добре підтримувати військового.

"Підтримка - це частина війни, тому підтримуйте ресурс. Фізичний ресурс - їсти, спати, дбати про своє здоров'я. Психологічний ресурс - мати гарні звички, любити себе, виражати емоції, приймати життя таким, як воно є. Соціальний ресурс - мати навколо людей, які підтримують вас. Ходити на улюблену роботу, не спілкуватися з тими, хто вас бісить. Так у вас буде ресурс для підтримки близьких", - каже Козінчук.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Ірина Сопонару вийшла заміж за свого коханого-іноземця: акторка показала зворушливі весільні кадри

Ірина Сопонару і її обранець Ріс одружилися - акторка показала весільні кадри - що відомо про її особисте життя

Рожевий манікюр на випускний: стильні дизайни у модному кольорі

Дівчатам, які готуються до випускного, варто обрати ніжні відтінки манікюру, які асоціюються з молодістю та свіжістю. Рожевий колір манікюру може ідеального доповнити ваш образ

Актор Юрій Феліпенко поділився думками про службу у ЗСУ та показав фото з побратимами

Юрій Феліпенко служить у ЗСУ - актор розповів про своє ставлення до служби та закликав українців допомагати і не забувати про війну