Лайм

Що робити, якщо новорічні свята викликають сум і тугу: поради психологів

Не вимагайте від себе гарного настрою та прислухайтесь до своїх бажань

У ніч з 31 грудня на 1 січня Україна зустріне Новий рік-2023 в умовах повномасштабної війни. Деякі українці вирішили відзначати свято попри все: запросили близьких, підготували подарунки та частування. Але багато людей не можуть і не хочуть святкувати Новий рік, і причин тому багато. Фахівці центру психології та розвитку "Київський дворик" пояснили, із чим пов'язані такі емоції.

Фото: pexels.com

Напружений грудень

"У грудні за короткий відрізок часу доводиться закривати всі питання щодо роботи та навчання, шукати подарунки, організовувати зустрічі. А ще треба розрахувати все так, щоб залишився час на приготування їжі та прибирання. Все це – в умовах відсутності світла, води, стабільного зв'язку, - говориться в публікації центру в Instagram. - Якщо зупинитися і подивитися збоку, ми проводимо місяць у стресі. Комусь це приносить задоволення, але втомитися від таких подій - нормально".

Читайте по темі: Катя Осадча пояснила, чому її діти не отримають подарунків на Новий рік.

Почуття провини

Дивлячись на фотографії ялинок та свічок багато українців думають про військових та їхні щохвилинні випробування. Такий контраст дуже впливає на нас, викликає почуття провини. "Настільки, що багатьом українцям здається, що зараз ніхто з нас не має права на радість та свято. І вантаж провини справді забирає у нас енергію, - пояснюють психологи. - Вина сама по собі не допомагає нам бути продуктивними. Візьміть перерву, щоб відновити ресурси. З новими силами подумайте, кому і як ви можете допомогти".

Фото: Getty Images

Спогади про минуле

Зараз ми мимоволі порівнюємо своє сприйняття свят з минулим – довоєнним чи навіть дитячим. Звичайно ж, не на користь нинішнього, затьмареного війною та втратами. Але психологи зазначають, що мозок має властивість поступово заглушувати погані спогади для профілактики депресії. Експерти рекомендують знайти свої плюси у поточній ситуації: зараз ми дорослі та можемо робити свої свята такими, як самі хочемо.

Читайте по темі: Як подружитися зі своїми емоціями: психологічні прийоми від експертів.

Як святкувати Новий рік в умовах війни

Психологи "Київського дворика" дали кілька цінних порад, які допоможуть примиритися зі своїми суперечливими емоціями.

1. Ви не повинні святкувати. Якщо ви вважаєте це недоречним і хочете провести святкові дні на самоті – це нормально. Використовуйте вихідні, щоб відпочити, створюйте свої власні традиції та ритуали.

2. Свята не повинні бути ідеальними та особливими, і ніхто не має права вимагати від вас гарного настрою.

3. Будьте уважними під час святкових заходів. Не забувайте, що алкоголь та сильне сп'яніння посилюють депресивну симптоматику, а зловживання не допомагає розслабитись – навіть у приємній компанії.

Новини партнерів

Читайте також

Вєрка Сердючка раптово скасувала виступ на фестивалі

Вєрка Сердючка не виступатиме на фестивалі ATLAS UNITED 2024 - команда Андрія Данилка назвала причину скасування виступу

Племінник Ольги Сумської відповів, чи порозумівся з акторкою після конфлікту в мережі

Український актор В'ячеслав Хостікоєв розповів, чи порозумівся зі своєю тіткою Ольгою Сумською після його інтерв'ю про Антоніну Паперну в Москві

Це боляче: акторка і дружина військового звернулася до чоловіків, які веселяться в тилу

Акторка театру та кіно Євгенія М'якенька засудила чоловіків, які дозволяють собі виставляти напоказ безтурботне життя, поки інші воюють