Лайм

Експерти назвали топ-5 побутових звичок, які пригнічують психологічний стан

Непомітні дії можуть мати сильний вплив

Повномасштабна війна в Україні, яка все ще триває, змушує нас переживати неприємні почуття: напругу, страх, спустошеність, печаль. Однак і ми самі, навіть не усвідомлюючи того, може погіршувати свій психологічний стан. Експерти з центру психології та розвитку "Київський дворик" розповіли, що звички та дії, які здаються комфортними, насправді можуть призвести до поганих наслідків - підвищення рівня тривоги, погіршення депресивного стану та зниження загального тонусу. Фахівці пояснили в Instagram, дотримання яких простих порад допоможе вийти зі ступору та налагодити життя під час війни.

Фото: Getty Images

Які 5 побутових звичок завдають шкоди нашому психологічному здоров’ю?

  • Хаос на столі та в кімнаті

Як часто ви залишаєте пусті пакети з-під чіпсів біля ліжка? Скільки брудних чашок прямо зараз стоїть на вашому робочому столі? Речі, які ви зняли після останнього виходу з дому, все ще висять на стільці?

Фахівці пояснюють, що захаращеність приміщення, у якому ми проводимо багато часу, впливає на якість відпочинку або роботоздатності, а також може підвищувати рівень стресу. Натомість прибирання та організування простору допомагає повернути відчуття контролю над своїм життям. Навіть якщо ви комфортно почуваєте себе у безладі, експерти радять тримати його на певному рівні.

  • Серіальні марафони

Здавалося б: немає нічого краще, ніж після важкого дня сісти під ковдрою чаєм та подивитись улюблений серіал чи аніме. Проте коли ми говоримо собі: "ще один епізод і спати" - майже ніколи не обмежуємося одним епізодом.

Читайте також: Як розвинути психологічну стійкість до стресових подій: поради психолога.

Вчені Техаського Університету в Остіні дослідили зв'язок між "запойним" переглядом шоу та депресією. Виявляється, що улюблені серіали можуть викликати у нас певну залежність, наслідком якої буде намагання втекти від реальності та обмеження соціальної взаємодії.

Фото: Getty Images

  • Нестача води

Наш мозок та інші внутрішні органи дійсно потребують багато води - вона необхідна для якісного функціонування.

Дослідження 2012 року, проведене Лабораторією людської продуктивності Університету Коннектикуту, показало, що втрата об'єму води у тілі на 1,5 відсотки може значно знизити рівень енергії, здатність чітко мислити та зіпсувати настрій.

  • Зловживання кавою

Звісно, кава дає нам дуже багато позитивних ефектів: більше енергії, зосередженість, підвищення метаболізму та просто гарний настрій. Проте спеціалісти радять пам'ятати про те, що вживання більше ніж 400 мг кофеїну на день може спровокувати безсоння, підвищити тиск та окремих випадках навіть викликати тремор.

Якщо ви вже знаходитесь в тривожному стані, важливо обмежити вживання кофеїну - він зробить тривогу сильнішою.

  • Ігнорування почуття голоду

Всім нам знайома ситуація, коли пропускаєш прийом їжі через відсутність апетиту або просто забуваєш поїсти через загруженість справами. За словами психологів, таких випадків слід уникати, а також пам'ятати, що перекус солоденьким чи бутербродами не замінить повноцінний обід.

Фото: Getty Images

"Ігнорування почуття голоду призводить до падіння рівня цукру та дефіциту нутрієнтів, необхідних для повноцінної роботи мозку, - розповідають експерти. - Регулярне пропускання прийому їжі робить нас більш дратівливими, виснаженими та тривожними".

  • Дізнайтесь, як розпізнати панічну атаку та впоратися з тривогою. Психолог поділилася корисними рекомендаціями.
  • Також нещодавно психологи розповіли, чому трагічні новини під час війни не викликають реакції. Фахівці пояснили, що за тривалий період війни в українців формується механізм психологічного захисту, який має назву “втома від співчуття”.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм