Лайм

Як подружитися зі своїми емоціями: психологічні прийоми від експертів

Візьміть на замітку кілька порад

Емоції – невід'ємна складова психологічного здоров’я, тому важливо навчитися розпізнавати їх, розуміти та використовувати собі на користь. Можливо, саме "дружба" з власними емоціями допоможе вам розвинути психологічну стійкість до стресових подій та знайти впевненість у своєму завтра.

"Емоції можуть бути різними: приємними як радість чи задоволення, болючими як сором чи горе, сильними чи легкими, зрозумілими чи ні. І вміння відчувати власні емоції, виражати та регулювати їх є важливими складовими психологічного здоров’я", - пояснюють в Instagram фахівці зі служби психічного здоров'я Meclee.

Фото: Getty Images

Як подружитися зі своїми емоціями?

  • Не оцінювати

Найголовніше, що ми можемо зробити для дружби з емоціями - перестати їх оцінювати та ділити на "хороші" і "погані", допустимі для нас чи ні. Зазвичай ми звикаємо до такого раціоналізованого поводження з емоціями ще в дитинстві, а потім переносимо і в доросле життя. Проте незалежно від того, що ми думаємо про певну емоцію, вона у нас виникатиме. І краще, якщо ми зможемо її в собі розпізнати та прожити, не блокуючий та не уникаючи саме цього переживання.

Читайте також: Експерти назвали топ-5 побутових звичок, які пригнічують психологічний стан.

  • Усвідомлювати

Наступний важливий момент - навчитися усвідомлювати свої емоційні реакції та їх прояви в тілі. Для цього варто прислухатися до того, які ситуації викликають у нас відгук і де саме в тілі живуть наші почуття. Так нам вдасться поглибити контакт з собою та своїми переживаннями, а також краще розуміти свої потреби та бажання. А ще це дасть нам змогу вийти з режиму автопілота: коли не ви проживаєте своє життя, а воно йде повз вас.

  • Виражати

Для дружби з емоціями також важливо навчитися їх виражати різними способами: словами, голосом, мімікою, рухами, виразом очей, а також з різною інтенсивністю. Це дасть нам можливість обирати спосіб вираження почуттів, який буде підходити в різних ситуаціях, а не тільки спонтанно відреагувати на переживання, які виникають в моменті, чи пригнічувати їх.

"Ми можемо підключати свою раціональну частину, щоб допомогти собі усвідомлювати емоції та потреби, які стоять за переживаннями. Іноді буває важко визначити свої почуття тут і зараз тоді ми можемо аналізувати свої думки. Наприклад, якщо в думках крутиться "це надто небезпечно", то це про емоцію страхову, а актуальною потребою буде безпека", - наголошують експерти.

Фото: Getty Images

Читайте на тему: Як розпізнати панічну атаку та впоратися з тривогою: поради психолога.

  • Досліджувати

Ще одним зі способів поглибити контакт з емоціями може бути дослідження тих чи інших емоцій у своєму житті. Ви можете присвятити день, наприклад, радості, і постійно протягом цього дня шукати свою радість, досліджувати її, відчувати внутрішній відгук на різні події життя.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм