Лайм

Що приготувати на Китайський Новий рік, щоб привабити щастя: 6 традиційних страв

Кожна страва має свій символізм

Ми звикли святкувати Новий рік із 31 грудня на 1 січня, однак у Китаї це свято не має постійної дати. У 2023 році Китайський Новий рік святкують з 21 на 22 січня. За традицією цього дня на святковому столі мають бути новорічні страви, кожна з яких має сакральний символізм. theLime розповість, що приготувати на свято, щоб привабити щастя та удачу.

Фото: Getty Images

Китайські пельмені (цзяоцзи)

Це традиційна новорічна страва, яку ставлять на стіл майже у кожній китайській родині. Цзяоцзи символізують перехід старого року в новий. Під час приготування пельменів китайці подумки закладають усередину удачу, здоров'я та добробут. Вважається, що чим більше з'їси в Китайський Новий рік таких цзяоцзи, тим багатшим будеш у новому році.

Традиційно китайські пельмені готують із різними видами м'яса: свининою, яловичиною або куркою. Також користуються популярністю варіанти з креветками, рибою або овочами. Способів приготування також багато - їх можна зварити, приготувати на пару, запекти або посмажити.

Фото: Getty Images

Смажена риба

На Китайський Новий рік 2023 обов'язково на столі мають бути страви з риби. Китайською мовою слово "риба" співзвучне зі словом "надлишок" і її вживання має принести удачу та прибуток. Традиційно китайці подають рибу у смаженому вигляді, але з'їдають під час святкування не всю. Половину страви, а найчастіше третину, залишають на наступний день.

Читайте також: Які традиції та заборони вшановують у Китайський Новий рік, щоб не накликати на себе бідність.

Фото: Getty Images

Спрінг-роли (чуньцзюань)

Ще одна традиційна новорічна страва – спринг-роли. Це рулетики з рисового паперу, в який закручують різні начинки. Чуньцзюань готують з м'ясом, морепродуктами, рибою, крупами, овочами та зеленню. Також китайці готують спринг-роли з тонкого тіста, після чого обсмажують у фритюрі до рум'яної скоринки. Золотистий відтінок страви символізує золоті зливки – тобто багатство, процвітання, достаток та здоров'я.

Фото: Getty Images

Китайська локшина

Локшина у Китайський Новий рік символізує довге та щасливе життя. Вважається, що потрібно вибрати довгий сорт локшини, і в жодному разі не можна її ламати або розрізати. Китайську локшину підсмажують та подають у порційній сковорідці або перекладають у глибоку тарілку. Начинка до страви також має свій символізм: сир тофу – щастя, свинина – спокій, креветки – багатство, удача, яйця – велика та здорова родина, а риба – процвітання.

Фото: Getty Images

Китайський пиріг Няньгао

На десерт китайці подають Няньгао - печиво або пиріг із клейкого рисового борошна. Вважається, що на Китайський Новий рік потрібно приготувати багато страв із рису, який символізує багатство. З цим традиційним частуванням також ходять у гості та примовляють: "Nian Nian Gao Sun", що в перекладі означає: "Бажаємо вашій родині успіху та процвітання в кожному новому році".

Фото: Getty Images

Рисові кульки (тан юань)

Ще одна солодка страва на святковий стіл із глибоким символізмом. Округла форма рисових кульок символізує згуртованість і возз'єднання. Так як Новий рік – це сімейне свято, їх подають і промовляють: "Щасливого возз'єднання сім'ї!".

Фото: Getty Images

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа