Досвідчені городники вже з перших днів весни, незважаючи на те, що ще дуже холодно, починають замислюватися про те, що вони вирощуватимуть на заміській ділянці влітку. Тому чимало з них готують грунт для розсади, а також купують насіння або ж використовують старе, яке можна оживити двома способами. theLime вирішив докладніше розповісти, скільки років може зберігатися насіння помідорів, баклажанів, цибулі та інших овочів.
Довговічність насіння – це тривалість періоду, протягом якого насіння зберігає здатність до проростання. Існує біологічна та господарська довговічність насіння.
Біологічна довговічність – це здатність хоча б одиничного насіння у зразку до проростання після тривалого зберігання:
- гарбузові культури (крім самого гарбуза), капустяні, баклажани вона становить 10-20 років;
- для бобових, гарбуза, моркви, помідорів – 8-9 років;
- для цибулі, буряків, салату, шпинату, пастернаку, селери, петрушки, кропу – 5-6 років.
Під господарською довговічністю розуміють той проміжок часу, протягом якого насіння зберігає свої посівні кондиції, передбачені нормами стандарту.
Період господарської довговічності коротший:
- насіння кавунів, динь, кабачків, огірків, гарбузів зі схожістю першого класу можуть зберігатися 6-8 років;
- насіння бобів, гороху, квасолі, кукурудзи – 5-6 років;
- насіння капусти, редиски, редьки, буряків, помідорів – 4-5 років;
- насіння баклажанів, цибулі-порею, моркви, салату, шпинату – 3-4 роки;
- насіння цибулі ріпчастої, перцю, петрушки, ревеню, кропу, щавлю – 2-3 роки;
- насіння пастернаку та селери – 1-2 роки.
Читайте також: Як знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин: секрети досвідчених городників.
Через що не сходить насіння?
Основна причина – висока вологість. Тому добре висушене насіння необхідно упаковати в пакет із щільного паперу або полотняний мішечок. Підписані упаковки (назва культури, сорту, рік збору) поміщають у тару, в якій є циркуляція повітря, і залишають у недоступному для гризунів приміщенні.
Слід врахувати також таку закономірність: насіння, упаковане в паперовий пакет, повинно мати вологість 5-10%. У тканинних мішечках допустима вологість 9-15%.
- Раніше ми розповіли, як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади – кореневу гниль та чорну ніжку.
- Читайте також на theLime, як поливати розсаду, щоб вона не витягувалася.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.