Лайм

Як знезаразити насіння для профілактики захворювань рослин: секрети досвідчених городників

Запам'ятайте ці прості методи

Чимало досвідчених городників вже з перших днів весни, незважаючи на те, що ще дуже холодно, починають замислюватися про те, що вони вирощуватимуть на заміській ділянці влітку. Тому багато хто починає підготавлювати ящики і грунт, де буде рости розсада, а також сіють овочі на розсаду, наприклад, перець. Важливим етапом також є знезараження насіння перед посадкою для профілактики захворювань рослин. theLime вирішив докладніше розповісти, як це можна зробити в домашніх умовах.

Фото: pinterest.com

Щоб знезаразити посівний матеріал, як правило, його потрібно витримати в гарячій воді за температури 48-50°С протягом 20 хвилин. Потім насіння повинне охолоджуватися в холодній воді і висохнути. Ця техніка дуже ефективна для овочів із сімейства капусти.

Для профілактики фомозу буряків, моркви, капусти насіння нагрівають довше – приблизно 30 хвилин, але при цьому температура води має бути нижчою – 40-45°С. Другий варіант – 15 хвилин за температури 52°С.

Продезінфікувати насіння огірка, яке зберігалося в холодному місці, можна простим способом: розкидаємо його тонким шаром і нагріваємо на сонці протягом декількох днів.

Читайте також: Як розпізнати найнебезпечніші хвороби розсади – кореневу гниль та чорну ніжку.

Щоб продезінфікувати насіння огірків та помідорів від вірусної, бактеріальної та грибкової інфекції, можна помістити їх в один із цих розчинів:

    - 1% розчин перманганату калію – на 15-20 хвилин;

    - 2-3% розчин перекису водню, підігрітий до 38-45°С на 20 хвилин;

    - 20% розчин соляної кислоти – на 10-15 хвилин.

Щоб запобігти таким захворюванням, як несправжня борошниста роса та судинний бактеріоз, насіння редиски, дайкону, пекінської та інших видів капусти необхідно занурити в розчин часнику. Для цього подрібнюємо 25 г часнику, змішуємо його зі 100 г води та опускаємо в суміш насіння. Потім його потрібно промити та висушити.

Читайте також: Що робити, щоб розсада не витягувалася: поширені помилки та поради, як їх виправити.

Гарні бактерицидні властивості має також сік алое. Перед тим як використовувати, листя алое відправляємо в холодильник на 5-6 днів (t +2°С). Потім вичавлюємо з них сік і відправляємо в нього насіння на деякий час, в самому кінці висушуємо його.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Макс Михайлюк - герой "Холостяка", який розповідав, що йому не дали стати пілотом F-16

Макс Михайлюк з дружиною Дашею Хлистун та двома дітьми живе в Канаді - чоловік говорив, що хотів стати пілотом f-16 в Україні

Опанував професію авіатехніка: соліст гурту NAHABA розповів про свою службу в Повітряних силах

Соліст гурту NAHABA Андрій Науменко півроку служить у Повітряних силах - виконавець розповів про навчання та професію, яку освоїв

Де і коли дивитися перший півфінал "Євробачення-2024": платформи в Україні

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита