Лайм

Це отруйні паразити: Коля Сєрга висловився про Щегеля і Голубкова - артистів, які втекли з України

Скандал з виїздом діячів культури не вщухає

Після скандалу з Андрієм Щегелем, який втік з України за допомогою листа Мінкульту, аналогічні відомості спливли і про режисера Тараса Голубкова. У 2022 році той попросив тимчасовий дозвіл на виїзд, щоб "зняти фільм про війну". Після цього Голубков вирушив до Москви, де зняв кліп російській співачці на ім'я Клава Кока.

Тарас Голубков та Андрій Щегель – одні з артистів, які виїхали з України через лист Мінкульту Фото: Instagram; Wikipedia

Такі кричущі випадки змусили Мінкульт зробити більш жорсткими правила виїзду для діячів культури, і благодійні концерти за кордоном опинилися під загрозою зриву. Українські артисти вирішили прокоментувати ситуацію. Свою позицію вже висловив письменник та музикант Сергій Жадан. Наразі до нього приєднався Коля Сєрга, який виступає перед захисниками України в рамках об'єднання "Культурний десант".

"Один погано вихований підліток, за фахом – стендапер, дозволив собі знецінити та образити українців. Крім того, з гордістю заявив, що поїхав до Туреччини за допомогою листа від Міністерства культури. Просто залишився там, у зв'язку з чим почалися претензії до Міністерства та до культурних діячів – чому їм можна, а іншим не можна, – каже Сєрга. – Давайте розберемося, чому не просто можна, а потрібно. А також визначимося, хто є культурними діячами".

Фото: instagram.com/thekolya

Читайте також: Комік Щегель висловився про скандал після виїзду за кордон та образи українців.

Микола поставив у приклад хор Олександра Кошиця, який у 1919 році під час наступу червоної армії на Україну гастролював у Європі та Америці. Спеціально для цього Леонтович написав знамениту композицію "Щедрик". Хору вдалося не лише популяризувати Україну, а й зібрати кошти на фінансування армії УНР.

Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну артисти розділилися. Хтось почав виступати за кордоном, збираючи гроші для армії, а хтось підтримує моральний дух бійців та українців усередині країни.

"Звичайно, в сім'ї не без щегелей і голубкових. Я вважаю, що вони взагалі не мають жодного відношення до культури. Це отруйні паразити, які мімікують під культурних діячів, - сказав Сєрга. - Те, що вони залишаються зараз за кордоном, для української культури лише плюс. Головне - не пускати їх назад".

Читайте також: Питання дозволів на виїзд чоловіків за кордон буде розглянуто на найвищому рівні: що відомо.

На думку артиста, культурних діячів не можна позбавляти права на тимчасови вйиїзд з України. Це важливо не лише для збору коштів, а й для підтримки зв'язку з українцями, які мешкають за кордоном.

"Ми повинні тримати зв'язок і зробити все, щоб після перемоги якнайбільше українців повернулися додому. Це насамперед функція культури. Бо саме культура дає смисли та об'єднує націю. Тому культурний шлях має бути відкритим", - вважає Серга.

Новини партнерів

Читайте також

Привертає увагу більше, ніж будь-коли: у мережі показали відео головної сцени "Євробачення-2024"

Як виглядає головна сцена Євробачення-2024 у Мальме - у мережі вперше показали відео та розповіли про репетиції конкурсантів

Режисер "Єралашу", якого засудили за педофілію, отримав медаль за участь у війні проти України

Росіянин Ілля Білостоцький похвалився, що отримав медаль за службу на фронті, а також, що з нього зняли всі звинувачення у педофілії

Як голосувати у першому півфіналі "Євробачення-2024": детальна інструкція

Перший півфінал Євробачення 2024 відбудеться 7 травня - як голосувати за конкурсантів, як довго триватиме голосування