Лайм

Ростимуть де завгодно: як вирощувати огірки в горщиках та контейнерах

Беріть собі на замітку

Чимало українців, які частково втратили прибутки в умовах повномасштабної війни, вже повною мірою встигли відчути підвищення цін на базові продукти. Тому багато хто намагається максимально забезпечити себе в теплу пору року овочами та зеленню – розбивають маленькі городи навіть на балконах або підвіконнях. theLime вирішив розібратися, як правильно вирощувати огірки в горщиках та контейнерах, а також як їх поливати та підгодовувати.

Які умови потрібні, щоб виростити огірки на балконі?

Найкраще для цього підійдуть балкони, що виходять на схід або південний схід та добре захищені від вітру. Найбільш прийнятний варіант це засклена лоджія, повернена на південний схід.

Для того щоб виростити огірки на балконі, підійде ємність із будь-якого матеріалу: кераміки, пластику або дерева. Важливо, щоб об'єм був не менше 5 л на кожну рослину та були дренажні отвори.

Фото: pinterest.com

Підготовчий етап

На дно посадкової ємності потрібно висипати дренаж його шар повинен бути не менше 3 см. Для цього підійдуть керамзит, бита цегла, шкаралупа від горіхів, пінопластові крихти, старі капронові колготки тощо.

Потім насипаємо ґрунт. Рівень повинен не доходити до верхнього краю горщика на 4-5 см. Полити грунтова суміш може осісти, її потрібно досипати до необхідного рівня.

Фото: pinterest.com

Дезінфекція ґрунту

Перед тим, як сіяти насіння, ґрунт треба добре продезінфікувати. Можна прогріти в духовці або пролити розчином марганцівки.

Читайте також: Коли садити картоплю, а коли огірки: календар садівника на травень 2023 року.

Фото: pinterest.com

Які сорти огірків підійдуть?

Найбільш підходящими для вирощування в умовах балкона можна вважати насіння гібридів, таких як Міський огірок, Балконний, Махаон, Колібрі і т.д. У них компактні рослини з короткими міжвузловинами, квітки переважно жіночого типу, що самозапиляються.

Насіння гібридів, як правило, вже оброблені стимуляторами, їх садять сухими, без замочування та обробки.

Спочатку їх необхідно посадити в невелику ємність, не більше 0,5 л, а потім, коли коріння огірка заповнить весь горщик, пересадити розсаду в тару більшого розміру. Сіяти відразу у велику ємність не варто, тому що коріння маленької рослини розвиватиметься в невеликому обсязі, а в іншому грунт залишатиметься вологим і може закиснути.

Фото: pinterest.com

Коли сіяти насіння огірків?

Найкраще сіяти насіння, коли світловий день стає досить довгим і вже не потрібно додаткового освітлення. У невеликій ємності робимо ямки 2 см завглибшки, поміщаємо в них від одієї до трьох насінин. Після перенесення розсади в основну посадкову ємність відстань між сусідніми ямками має бути приблизно 40 см.

Ємності з висіяним насінням закриваємо поліетиленом і ставимо в тепло до появи сходів. З появою паростків, а це може статися через 5-6 днів, знімаємо плівку. У кожному горщику залишаємо найсильніший паросток.

У велику ємність на віткрите повітря розсаду переносять, коли середньодобова температура перевищить +15°С. Поява на рослині третього справжнього листа сигналізує про те, що настав час удобрювати огіркові рослини.

Фото: pinterest.com

Чим підживлювати огірки?

Найкраще використовувати спеціалізовані суміші для гарбузових, а можна розвести чайну ложку комплексного добрива в 1 л води та раз у 7-10 днів використовувати замість поливної води.

Фото: pinterest.com

Як доглядати огірки?

Після появи 5-6 листя необхідно подбати про опору, до якої будуть підв'язувати стебла огірків – її висота може сягати 2 м. Огірки можна підв'язати до спеціальної шпалерної сітки.

Подальший догляд зводиться до поливу та підживлення, збирання врожаю, при необхідності боротьбі з попелицями та хворобами.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Як визначити родючий ґрунт по бур'янам: 5 рослин, на які варто звернути увагу.
  2. Ефекту не буде: які добрива на городі категорично не можна змішувати.
  3. Кухонна спеція допоможе відлякати котів, які псують грядки та мітять рослини.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Герой нашого часу: новим "Холостяком" став відомий український ветеран

СТБ назвали нового героя Холостяка 13 - ним виявився військовослужбовець Олександр Терен Будько, який втратив обидві ноги на фронті

Переможці "Євробачення-2024" Nemo заспівали українською "Teresa & Maria": яскраве відео

Nemo разом з alyona alyona і Jerry Heil заспівали українською пісню Teresa & Maria - відео та реакція співачок

"Євробачення 2023", яке проходило у Британії від імені України, отримало премію BAFTA TV

Євробачення 2023, яке було у Британії від імені України, здобуло премію BAFTA у номінації Найкраще шоу у прямому ефірі