Лайм

Українці висміяли антивоєнну пісню Швейцарії на "Євробаченні-2023": що з нею не так

Remo Forrer зіштовхнувся з критикою

9 травня у Ліверпулі пройшов перший півфінал "Євробачення-2023", і 10 із 15 учасників за результатами глядацького голосування потрапили у гранд-фінал. Серед них - представник Швейцарії Remo Forrer з піснею "Watergun". Незважаючи на антивоєнний посил балади, українці сприйняли її з глузуванням та докорами. Розповідаємо, що не сподобалося глядачам.

Назва пісні "Watergun" перекладається з англійської як "Водяний пістолет". Текст її розповідає про дітей, які гралися у війну в саду за будинком, а у дорослому віці стали солдатами та опинилися на полі бою проти своєї волі. Зокрема, у пісні є такі рядки:

"Куди ми йдемо? Ми стоїмо на передовій. Я не хочу бути солдатом. Я не хочу гратися зі справжньою кров'ю. Ми зараз не граємо. Я не можу повернутися і утекти".

"Немає водяних пістолетів. Тільки мішки для трупів, якими ми стали".

Українців обурила така пісня з двох причин.

По-перше, Швейцарія відома своїм нейтралітетом під час світових воєн, який, втім, не завадив їй дозволити нацистам у період Другої світової перевозити зброю по своїй території, зберігати їхнє золото у своїх банках і торгувати з Німеччиною. Також у березні 2023 року Швейцарія заявила про утилізацію 60 списаних ЗРК Rapier: Україні їх не передали, спираючись на "нейтральний статус", який не дозволяє комусь постачати зброю.

По-друге, дехто побачив у тексті російські наративи про "бєдних мальчіков", які "не хотять воювати".

Читайте також: Мама купила трактор: учасники з Хорватії на "Євробаченні-2023" викликали фурор у мережі.

"Ну, звичайно, швейцарець співає про те, що не хоче бути солдатом. Ми зрозуміли, що у вас нейтралітет", - пишуть користувачі соцмереж.

Фото: Twitter

"Швейцарський хлопчик скаржиться, що не хоче бути солдатом, доки його країна блокує експорт зброї в Україну. А мільйони українців хочуть бути вбитими під час геноциду?"

Фото: Twitter

"Так шкода хлопчика, який так щиро співає про водяний пістолет, бо ж Швейцарія постійно у стані війни".

Фото: Twitter

"Швейцаріє, ти сама обрала ігнорувати війни, усі союзи, альянси та конфлікти. І ти думаєш, що можеш спокійно тусити на Євробаченні з піснею про нейтралітет? Нейтралітет - це було б не прийти на Євробачення".

Фото: Twitter

"Швейцарія на "Євробаченні" таке біднятко, не хоче бути солдатиком. Ох вже ця швейцарська мілітаристська машина, проти якої наважився виступити цей хоробрий юнак. "Ми просто мішки для трупів", - каже нам громадянин країни, яка востаннє воювала у 1815 році".

Фото: Twitter

Комусь здалося, що текст пісні Remo Forrer є відсилкою до російських окупантів, які "не хотіли воювати, але взяли до рук зброю".

Фото: Twitter

Деяких просто потішила "пісня ухилянта". "Учасник на "Євробаченні" від Швейцарії вийшов заспівати "Я не хочу бути солдатом", ніби перед військкоматом виступає".

Фото: Twitter

Фото: Twitter

Читайте також: Під час виступу Alyosha на "Євробаченні" пролунали сирени повітряної тривоги: потужне відео.

Ремо Форрер - 21-річний співак родом із маленького швейцарського села Хемберг. 2020 року він переміг на "Голосі Швейцарії", а пізніше - у німецькій версії музичного шоу.

"Наразі ми стикаємося з глобальними кризами та війнами. І ми повинні жити з наслідками рішень, які ми не приймали. Але я все ще сподіваюся, що ми зможемо щось змінити", - розповів він про антивоєнне послання своєї конкурсної пісні.

Фото: Corinne Cumming / EBU

9 травня король Чарльз і королева Камілла з'явилися в зворушливому відео на відкритті "Євробачення-2023".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Герцогиня Единбурзька, яка приїхала до Києва, зустрілася з Зеленськими: що відомо про її візит

В Україну вперше з 2014 року приїхала представниця королівської родини герцогиня Единбурзька - що відомо про її поїздку, фото та подробиці

Тримаємо Часік: військовослужбовець Олег Сенцов поділився подробицями з фронту та показав фото

Олег Сенцов показав нове фото з фронту та повідомив, що наразі разом з побратимами захищає місто Часів Яр у Донецькій області

Путіністка Сніжана Єгорова розкритикувала доньку Стасю Ровінську за її проукраїнську позицію

Сніжана Єгорова прокоментувала проукраїнську позицію своєї доньки Стасі Ровінської - ведуча заявила, що та не знає життя