Лайм

Як пройшов перший півфінал "Євробачення-2023": відео найкращих і найгірших виступів

Подробиці шоу 9 травня

У Ліверпулі завершився перший півфінал "Євробачення-2023", у якому взяли участь 15 країн. 10 із них потрапили до фіналу за результатами глядацького голосування: Хорватія, Молдова, Швейцарія, Фінляндія, Чехія, Ізраїль, Португалія, Швеція, Сербія, Норвегія. За бортом залишилися представники 5 країн – Нідерландів, Мальти, Латвії, Ірландії, Азербайджану. Публікуємо відео найкращих та найгірших виступів, які не змогли пройти кваліфікацію у єврофанів.

Найкращі пісні першого півфіналу "Євробачення-2023"

Норвегія – Alessandra – Queen of Kings

Артистка виконала пісню в жанрі євро-поп з химерним і незабутнім приспівом. Композиція присвячена прийняттю себе, адже раніше Алессандра розповідала, що вона – бісексуалка, і коли жила в Італії, їй доводилося приховувати ідентичність від друзів та родичів. "Думаю, що важливо приймати, хто ми є, не переймаючись думкою інших", - висловилася вона. Учасниці з Норвегії пророкують місце у топ-5 "Євробачення-2023".

Сербія – Luke Black – Samo Mi Se Spava

Текст пісні сербського учасника переважно стосується пандемії та ізоляції, тому трохи застарів. Люк розповів, що поринув у свою постіль, відеоігри та аніме, і так створив композицію для "Євробачення". У музичному плані вона звучить надто експериментальною для перемоги на "Євробаченні", але у фінал потрапила.

Читайте також: Шанси України на перемогу на "Євробаченні-2023" знижуються: кому пророкують перше місце.

Португалія – Mimicat – Ai Coraçao

Маріса Ізабель Лопес Мена презентувала номер у стилі Мулен Руж на "Євробаченні". Кастаньєти, ритми фламенко та пишні спідниці "вечірніх красунь" сподобалися публіці, але знавці прогнозують, що учасниця просяде у фіналі поряд із стилістично схожою Францією.

Хорватія – Let 3 – Mama ŠČ!

Шок-рок-гурт Let 3 прославився на Балканах своїми провокаційними авангардними виступами. Щодо "Євробачення", вони завуальовано висміяли Володимира Путіна, не порушивши при цьому заборону конкурсу на політичну лірику. "Мама" у назві стосується Росії, а вусатий фронтмен Дамір Мартинович співає про те, як "Мама поцілувала недоумка". У музичному плані це пародія, і такі пісні зазвичай добре сприймають глядачі конкурсу.

Швейцарія – Remo Forrer – Watergun

Швейцарський співак виступив із антивоєнною баладою. Пісня розповідає про двох друзів дитинства, які гралися водяними пістолетами в саду за будинком, а у дорослому віці зіштовхнулися із жахами війни. "Я не хочу бути солдатом", - співає Ремо.

Ізраїль – Noa Kirel – Unicorn

Ноа Кірел вважають найперспективнішою поп-зіркою Ізраїлю – вона записала чотири популярні сингли, виграла п'ять нагород MTV і була суддею на конкурсі Israel's Got Talent. Також дівчина відбула обов'язковий дворічний термін служби в ізраїльській армії. Співачку обрали на "Євробачення" після того, як Ізраїль не пройшов кваліфікацію у фінал 2022 року. На конкурсі Ноа презентувала пісню, яку порівнюють із хітами Кеті Перрі. На "Євробаченні-2023" Ізраїлю прогнозують потрапляння у топ-10.

Читайте також: Як виглядають найепатажніші учасники "Євробачення-2023": фото та відео.

Молдова – Pasha Parfeni – Soarele si Luna

Паша Парфені розпочав музичну кар'єру у віці 7 років, вивчаючи класичне фортепіано, а також брав участь у "Євробаченні" у 2012 році, де посів 11-те місце. Цього року він повернувся з хаус-треком, у тексті якого багато посилань до сил природи та кохання.

Швеція - Loreen - Tattoo

Лорін – потенційна переможниця "Євробачення-2023", яка вже вигравала конкурс у 2012 році. Її пісня Tattoo - це бурхливий транс, який захльостує слухачів ураганним ритмом. Також сподобалася глядачам постановка, головний акцент у якій - артистичні спроби співачки розсунути рамки, що давлять на неї. Нагадаємо, що раніше Лорін запідозрили у плагіаті пісні українки Мікі Ньютон "В плену".

Чехія – Vesna – My Sister's Crown

Пісня чесько-болгарсько-російського гурту Vesna розповідає про гендерну рівність і розширення прав і можливостей жінок, хоча багато хто побачив у ній посилання на війну в Україні. У композиції можна почути і українську мову, але через участь росіянки такий жест оцінили не всі єврофани в нашій країні. Попри все чіпляючий приспів напевно забезпечить Чехії місце у топ-10 фіналу.

Фінляндія – Käärijä – Cha Cha Cha

29-річний Джере Пейхонен – ще один фаворит "Євробачення-2023". Комбінація гітар, синтезаторів та кумедного євро-репу підкорила слухачів, які скучили за веселощами та вечірками. Музикант може розраховувати якщо не на перемогу, то безперечно на місце у п'ятірці найкращих конкурсу.

5 найгірших учасників, які не пройшли у фінал

Мальта – The Busker – Dance (Our Own Party)

Артисти виступили із затишним диско-фанком, а текст їхньої пісні говорить: "Я почуваюся краще у своєму светрі". Така проста композиція не вразила глядачів, тому Мальта випала з конкурсу після першого півфіналу.

Латвія – Sudden Lights – Aijā

"Aijā" у перекладі з латиської означає "Колискова", хоча звучить вона не надто заспокійливо - з динамічними гітарами та хаотичним барабанним ритмом. Букмекери прогнозували, що латвійські музиканти пройдуть у фінал, але шанси на перемогу мають досить низькі. На жаль, латвійцям не вдалося набрати достатньо голосів.

Ірландія – Wild Youth – We Are One

Ірландці представили в першому півфіналі пісню про єднання, але глядачі не оцінили постановку і лірику, яка багатьом видалася надто банальною і нудотно милою.

Азербайджан – TuralTuranX – Tell Me More

TuralTuranX - це брати-близнюки Турал та Туран Багмановлари, які займаються музикою зі шкільних років. "Просто передзвони мені, коли отримаєш це повідомлення", - співають вони під акорди, що нагадують "Kiss Me" гурту Sixpence None The Richer. Враження слухачів зіпсував незграбний реп у їхньому виконанні.

Нідерланди – Mia Nicolai & Dion Cooper – Burning Daylight

Єдиний дует на цьогорічному конкурсі представив доволі шаблонну фортепіанну баладу. Але співавтор пісні - колишній переможець Дункан Лоуренс, який знає, як зворушити слухачів.

Раніше Андрій Данилко висловився про можливий програш України на "Євробаченні-2023".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Шевченко - не "дід у шапці": 5 неочевидних фактів про українського поета

9 березня 2024 року – 210 років від дня народження Тараса Шевченка – добірка фактів з біографії поета розкриє його з несподіваних сторін

Краще не дивитися на голодний шлунок: яким вийшов новий український фільм "Смак свободи"

Фільм Смак свободи виходить у прокат 7 березня - про що стрічка, хто у ній зіграв та як коментують прем'єру автори проекту - трейлер

Світ, який ми намагаємося повернути - сценаристка Олена Моренцова-Шулик про фільм "Смак свободи"

7 березня у прокат виходить Смак свободи - в інтерв'ю сценаристка Олена Моренцова-Шулик розповіла про новий український фільм