Лайм

Як доглядати за огірками, щоб родили все літо: поради досвідчених господарів

Запам'ятайте ці прості поради

Чимало українців, які частково або повністю втратили прибутки в умовах повномасштабної війни, вже повною мірою встигли відчути підвищення цін на базові продукти. Тому багато хто намагається максимально забезпечити себе овочами в теплу пору року, вирощуючи їх на дачі або в горщиках і контейнерах на балконі. theLime вирішив докладніше розповісти, як доглядати за огірками, щоб збирати врожай протягом усього літа.

Фото: pixabay.com

Що потрібно робити, щоб зібрати хороший урожай огірків влітку?

1. Поливати

Коли почнеться цвітіння, необхідно ретельно поливати ґрунт навколо кущів, щоб він був помірно вологим. Це необхідно для формування плодів.

Поливати потрібно рано-вранці або ввечері, коли немає палючого сонця. Також важливо, щоб вода для поливу не була холодною.

У прохолодну погоду (нижче 18°С вдень і менше 15°С вночі) необхідно скоротити частоту поливу.

2. Не видаляти пустоцвіти

Вони потрібні для запилення огірків, тому їх не можна видаляти. Це чоловічі квіти, які обов'язково мають бути на рослині, інакше врожаю не буде.

Читайте також: Павутинний кліщ на огірках: що робити, якщо шкідник з'явився на рослинах.

3. Вчасно пасинкувати

Пасинкування огірків це процедура видалення бічних пагонів, що формуються з пазух листя. Якщо не проводити її, рослина втрачає сили, не провітрюється, плоди не одержують достатньо сонячного світла, що у свою чергу призводить до низької врожайності та хвороб.

Ріст бічних пагонів слід контролювати і при вертикальному вирощуванні, і при горизонтальному. Інакше посадки перетворяться на буйні чагарники, які не будуть належним чином плодоносити.

Коли рослини вже підросли, і на них почали зав'язуватися плоди, у пазухах листя з'являються пагони. Останні треба видаляти, а листя залишати. Прищипувати слід відразу, не чекаючи, поки пасинки витягнуть.

На наступному етапі зростання в пазухах 3-5 листків залишаємо зав'язі, а бічні пагони прищипуємо. Огірки на основному стеблі залишаємо. Вище також залишаємо зав'язі, а пагони видаляємо після утворення на них першого листа.

У період подальшого зростання огірків на кожному ярусі з 3-5 листків по висоті на пагонах залишаємо вже по 2 листки та зав'язі, вище по 3 листки, потім по 4 і т.д.

4. Поглиблювати коріння

Коли зібрано врожай у нижньому ярусі, можна поглибити коріння. Потрібно розчистити лунку та засипати стебло внизу компостом та землею. Це сприяє появі нових бічних коренів, що посилює ріст та плодоношення.

Читайте також: Перше підживлення огірків: чим поливати їх після висадки в ґрунт.

5. Забезпечити тінь

На відкритих ділянках у міжряддях огірків можна висадити кукурудзу, яка створюватиме тінь для рослин у спекотні дні. Або ж можна наламати кленові гілки та викласти їх поверх кущів огірків.

6. Не варто прополювати і розпушувати землю

Коренева система огіркової культури розташовується дуже близько до поверхні ґрунту, тому її легко пошкодити під час розпушування або прополювання. Отже, розпушувати землю навколо рослин не бажано. Краще замульчувати кущики (це також допоможе довше утримувати вологу) або просто регулярно підсипати навколо стебла свіжий пухкий ґрунт.

7. Регулярно вносити добрива та обприскувати від шкідників

Огірки можна обприскувати дігтярним милом. Воно створює на листі ефект прилипання, що не дозволяє повноцінно розвиватися та розмножуватися шкідникам. Обприскування рекомендується проводити раз на 2 тижні. Обробляти слід як верхню, так і нижню сторони листя.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Надійний засіб від шкідника: як приготувати відвар попелу, який відлякає попелицю.
  2. Буряк стане солодшим завдяки простому і дешевому підживленню з сіллю.
  3. Чим обробити щавель від шкідників: деревна зола, лушпиння цибулі і інші натуральні засоби.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа