Лайм

Часник рано почав жовтіти: чим його полити, щоб відновити живлення головок

Візьміть собі на замітку

Кожен досвідчений дачник у запасі має свої перевірені секрети, які допомагають отримати гарний урожай. І якщо ви знаєте, який народний засіб є головним добривом для часнику, візьміть собі на замітку, чому він рано почав жовтіти і що робити в такому разі. theLime докладніше розповідає про це.

Фото: pixabay.com

Причини пожовтіння часнику

1. Несприятливі погодні умови або недостатня кількість поживних речовин у ґрунті

У цьому випадку потрібно підгодувати часник аміачною селітрою і відразу розпушити ґрунт навколо рослин. Для цього вистачить однієї сірникової коробки селітри, розчиненій у відрі води.

А через 10-12 днів часниковій грядці доцільно дати калійні добрива або півлітрову баночку деревного попелу, розсипавши його по поверхні та загорнувши сапкою в ґрунт.

2. Хвороба фузаріоз

У такому разі підгниває денце ще в землі, і рослина легко висмикується. На жаль, на цьому етапі часник вже пізно лікувати. Хворі екземпляри необхідно видалити, а місце, де вони росли, полити крутим розчином марганцівки. На цій грядці садити часник можна буде через 5-6 років.

Читайте також: Як виростити великий та міцний часник: секретний спосіб досвідчених дачників.

3. Він дозрів

Якщо ви помітили, що часник у липні більше не утворює нового листя, перо жовтіє і лягає на землю, то все це свідчить про те, що часник дозрів і його час викопувати. Надземна частина цих рослин не дуже довговічна і починає відмирати вже у другій половині літа. При цьому поживні речовини переходять із листя в цибулини.

Відкладати збирання часнику, якщо цибулина жовтіє, не варто. Тому що на наступному етапі дозрівання оболонка цибулини лусне. Такий часник не зможе добре зберігатись.

Викопаний часник потрібно підсушити разом із бадиллям спочатку на сонці, а потім – під навісом. Коли стебла добре висохнуть, їх обрізають.

Якщо часник буде зберігатися розсипом, то потрібна коротша обрізка 2-3 см, а якщо ви плануєте пов'язувати його в пучки, то можна залишити кінчики довшими до 5 см.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Чим посипати грядки, щоб відлякати слимаків: три дієві засоби від шкідників.
  2. Білокрилка, колорадський жук, капустянка: як врятувати майбутній урожай від небезпечних шкідників.
  3. Борошниста роса на огірках: як урятувати врожай після затяжних дощів у червні.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа