Лайм

Білокрилка, колорадський жук, капустянка: як врятувати майбутній урожай від небезпечних шкідників

Допоможуть прості народні засоби

Багато господарів знають не тільки, коли краще садити або сіяти ті чи інші овочеві культури, як їх правильно розмістити на грядках, щоб покращити їхнє здоров'я та смак, чим удобрювати, а й як боротися із злісними шкідниками. І якщо ви вже в курсі, як позбутися білокрилки за допомогою нашатирного спирту, візьміть собі на замітку й інші народні засоби проти цього шкідника, а також інших. theLime докладніше розповідає про це.

Колорадський жук

Найнебезпечніший шкідник – це колорадський жук, оскільки він дуже швидко розмножується і може за лічені дні знищити весь урожай картоплі.

Як боротися із колорадським жуком?

1. Збір вручну

Найдієвішим, але й найклопітнишим методом боротьби з ним все ж таки залишається ручний збір. Збираємо дорослих особин та личинки у відро з водою, а також роздавлюємо кладки яєць на листі.

2. Обпудрювання кущів

Потрібно проводити обпудрювання кущів картоплі різними порошкоподібними речовинами: попелом, кукурудзяним борошном і навіть цементом. Разом із листям жук з'їдає і тонкий шар речовини, після чого гине.

3. Трав'яні настої

Допомагають знищити жуків також настої чистотілу, листя тополі, волоського горіха.

4. Гірчичний порошок та оцет

Беремо 250 г сухого гірчичного порошку та 100 г оцту, розмішуємо інгредієнти у 10 л води. Отриманим розчином потрібно обприскати рослини в суху безвітряну погоду.

5. Приманки

Як приманки можна використовувати свіжорозрізані бульби, зелене бадилля помідорів і баклажанів. Їх розкладаємо на ділянці невеликими купками. Двічі на день шкідників, що зібралися, знищуємо.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Білі метелики на капусті - найнебезпечніший шкідник: як позбутися їх народними засобами.

Білокрилка

Білокрилка – серйозний ворог рослин. Найбільшого клопоту завдають капустяна та оранжерейна її види. Цей невеликий метелик пошкоджує томати, капусту, огірки, патисони та гарбузи.

Як боротися із білокрилкою?

1. Розчин часнику

Для цього натертий на тертці часник (170 г) настоюємо в 1 л води протягом п'яти діб у темному щільно закритому скляному посуді. При приготуванні робочого розчину беремо 1 ч. л. концентрату на 1 л води.

2. Таблетки від молі

Знищити шкідників у теплиці допоможуть будь-які таблетки від молі. Їх розкладаємо по таблетці на квадратний метр.

3. Клейові пастки

Невеликі шматки фанери чи картону розфарбовуємо у жовтий чи оранжевий колір – він приваблює комах. Наносимо на них клейку масу: мед, вазелін, рицинову олію тощо. Розвішуємо їх та чекаємо. Білокрилки сідатимуть на них та прилипатимуть.

Фото: pixabay.com

Читайте також: Дієвий народний засіб від колорадського жука, який захистить рослини без хімії.

Капустянка

Цей шкідник часто завдає непоправної шкоди городним культурам, тому що під'їдає коріння рослин. Маленькі отвори на поверхні землі та пухкі насипи, які особливо помітні після дощу, свідчать про те, що тут орудує капустянка.

Як боротися з капустянкою?

1. Пральний порошок чи господарське мило

Розчиняємо у воді будь-який пральний порошок (4 ст. л. на 10 л води) чи господарське мило. Потім необхідно знайти гніздо з кладкою яєць. У нору, куди тікає комаха, відчуваючи небезпеку, слід залити цей розчин. Через деякий час капустянка виповзе назовні, де її слід знищити.

2. Приманки

Також можна використовувати приманки. Для цього ввечері в ґрунт закопуємо скляні банки з ласощами усередині – розчиненим медом, варенням та навіть пивом. Ці комахи відомі "гурмани", тож перед частуванням не встоять. Вранці можна діставати ємності зі шкідником.

3. Яма з гноєм

Ближче до осені викопуємо на ділянці невелику яму, застеляємо поліетиленом і насипаємо на дно трохи гною. Це привабить капустянок з усієї ділянки – зазвичай у гною та компості вони полюбляють облаштовуватися на зимівлю. Навесні їх легко знищити, ретельно перетрушуючи гній.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

  1. Відлякає морквяну муху та покращить ріст коренеплодів: дієвий засіб для підживлення моркви.
  2. Павутинний кліщ напав на смородину: чим обробити кущі, щоби врятувати ягоди.
  3. Допоможе попіл, молоко і йод: як захистити картоплю від фітофтори.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також