Лайм

Помер Мілан Кундера - всесвітньо відомому письменнику було 94 роки

Яким було життя автора "Нестерпної легкості буття"

Письменник Мілан Кундера помер у віці 94 років, повідомляє Моравська державна бібліотека. Автор знаменитих романів "Нестерпна легкість буття", "Вальс на прощання" та "Жарт" емігрував із Чехословаччини до Франції в 1974 році, а через чотири роки був позбавлений громадянства. Він так і не повернувся назавжди до рідної країни, тому читачі в усьому світі більше знають його як французького письменника чеського походження.

Фото: Getty Images

Про смерть відомого письменника повідомила Моравська бібліотека, якій Кундера раніше заповів увесь свій архів. Автор помер у вівторок, 11 липня 2023 року, у своїй паризькій квартирі.

Кундера народився у Брно 1 квітня 1929 року у шанованій родині Людвіка Кундери, ректора Академії образотворчих мистецтв імені Яначека. Батько письменника навчався у Леоша Яначека, а згодом став відомим піаністом. Таким чином музика супроводжувала Кундеру з дитинства і постійно впливала на його літературну творчість.

Читайте також: Помер Кормак Маккарті – культовий письменник, чиї книги отримали відомі екранізації.

Після гімназії Мілан Кундера вступив до Карлового університету, де вивчав літературознавство. Однак після двох семестрів він вирішив вивчати режисуру та сценарну майстерність. Він пояснив цей вибір тим, що кіно як вид мистецтва його не бентежить так сильно, як поезія чи музика.

Після закінчення навчання Кундера викладав літературу та поступово дослужився до посади доцента Факультету кіно і телебачення Академії музичних мистецтв у Празі. Період 1950-х років, коли Кундера здебільшого писав вірші, його критики вважають дуже проблематичним через членство в Комуністичній партії. Він вступив туди як недавній випускник, але 1950 року був відрахований через неповажні висловлювання. Вдруге Кундера вступив до партії у 1956 році.

Фото: Wikipedia

Як письменник Кундера дебютував у 1958 році з розповіддю "Я, Скорботний Бог". У 1967 році вийшов його дебютний роман "Жарт". Також того року Кундера виголосив провокаційну промову про чеську націю на з'їзді Спілки чехословацьких письменників. Після цього СРСР назвав письменника членом групи, яка виступає за кінець соціалізму у Чехословаччині. Після серпня 1968 року автора заборонили публікувати, а його книги вилучили з бібліотек та книгарень.

У 1975 році на пропозицію Реннського університету він виїхав до Франції як запрошений професор, де і залишився. У 1981 році він отримав французьке громадянство і після публікації роману "Безсмертя" змінив чеську мову на французьку.

Читайте також: Що відомо про письменницю Вікторію Амеліну, яка загинула від ран після удару по Краматорську.

Прем'єр-міністр Чехії Бабіш зустрівся з Кундерою та його дружиною у листопаді 2018 року та запропонував надати їм чеське громадянство у прискореному порядку. У 2019 році пара знову стала громадянами рідної країни.

Мілан Кундера з дружиною у 2013 році. Фото: Getty Images

Мілан Кундера багато десятиліть не виступав перед журналістами, вважав інтерв'ю надуманим та однобоким жанром. Винятком стала заява щодо висновків редакції чеського тижневика "Респект", яка у 2008 році написала, що Мілан Кундера був співробітником СДБ (Служби державної безпеки) - таємної поліції, яка діяла в Чехословаччині з 1945 по 1990 рік.

Ще студентом університету Кундера нібито повідомив про військового дизертира, який спав у його гуртожитку. Обвинувачений згодом отримав 22 роки ув'язнення, з яких 14 років провів у трудовому таборі. Письменник заперечив звинувачення журналістів та назвав публікацію нападом.

Дружиною Мілана Кундери була Віра Кундера, яка працювала його літературною агенткою. Жінки також не стало у 2023 році.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Червоний манікюр - вічна класика, яка завжди в тренді: актуальні дизайни на весну

Червоний манікюр - це позачасовий та універсальний вибір, який випромінює впевненість, вишуканість та гламур

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни