Лайм

Що робити зі смородиною після плодоношення: від цього залежить її урожай наступного року

Потрібно поливати кущі, обрізати та внести добрива

У серпні у дачників починається найгарячіша пора, адже потрібно встигнути зібрати огірки, помідори, фрукти та ягоди, а також посадити зелень та листовий салат, щоб отримати другий урожай до холодів. Також слід приділити особливу увагу тим рослинам, які вже віддали свої плоди. theLime вирішив докладніше розповісти, як поливати і удобрювати смородину після плодоношення.

Наприкінці липня – на початку серпня у смородини, як і у полуниці, формуються плодові (квіткові) бруньки на наступний рік. Тому особливу увагу потрібно приділити поливу та внесенню добрив.

Читайте також: Обов'язково потрібно підживити: що робити з малиною після збирання врожаю.

Справа в тому, що смородині необхідний регулярний полив не лише під час плодоношення, а й після нього. Поливати потрібно досить рясно – 3-4 відра під кожен кущ, якщо не було сильних дощів. Потім необхідно провести ще кілька поливів з інтервалом 2-3 тижні, з огляду на кількість дощів.

Фото: pixabay.com

Наступне, на що слід звернути увагу, це обрізка смородини. Деякі городники проводять основну обрізку наприкінці літа: вирізають поламані гілки, пошкоджені комахами (наприклад, склівкою) або хворобами – видаляють приблизно 1/4 або 1/3 гілок.

Насамперед обрізаємо гілки, яким 4 і більше років, потім ті, що перехрещуються або ростуть у середину. А також видаляємо ті гілки, що лягли на землю. Намагаємося робити це під кутом 45 градусів.

Місце обрізки, якщо воно великого розміру, необхідно обробляти садовим варом або бальзамом. Також бажано видалити жовті листочки або ті, що уражені хворобами.

Після обрізки необхідно провести профілактичну чи лікувальну обробку від шкідників чи хвороб. Для боротьби зі склівкою можна обприскувати кущі як хімічними, так і біологічно активними препаратами, такими як Фітоверм (2 мл на 1 л води), Актофіт, Актоцид, Лепідоцид (20-30 г на 10 л води), Акарин (2 мл на 1 л води), Бітоксибацилін (80-100 г на 10 л води).

Наступний етап догляду за смородиною після плодоношення це підживлення. Якщо кущі відносно молоді (1-2 роки), їх не потрібно удобрювати влітку. Якщо ж кущам 3 роки і більше, у цей період необхідно дати їм фосфорно-калійне підживлення. Для цього можна використовувати суперфосфат (2 ст. л. розчиняємо в гарячій воді), потім додаємо в нього 1 ст. л. сульфату калію, все це розбавляємо водою та доводимо об'єм до відра води. Цього добрива вистачить на 1 кущ смородини, який потрібно перед цим добре полити звичайною водою.

Замість сульфату калію можна використовувати попіл (золу) – беремо 3 склянки на відро води та змішуємо із суперфосфатом.

Цікаві новини для вас:

  1. Як позбутися мух на кухні: допоможуть три несподівані методи.
  2. Що робити з цибулею після викопування, щоб довго зберігалася взимку.
  3. Капуста погано зав'язується: ефективні добрива, які покращать формування качанів.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Свідомо обираю цей шлях: після повернення з Польщі українська режисерка вступила до лав ЗСУ

Олена Апчел, яка 4 роки жила у Польщі, повернулася в Україну та поповнила лави ЗСУ - режисерка прокоментувала рішення

Рятуюся знеболювальними: Віктор Павлік висловився про своє самопочуття після операції на серці

Віктор Павлік розповів, як себе почуває після операції на серці - артист висловився про заборони та період реабілітації

Пропагандист Нікіта Джигурда, який є уродженцем Києва, може долучитися до російської армії

Росіянин Нікіта Джигурда збирається вступити до лав російської армії - про це заявила російська преса та озвучила подробиці