Лайм

Молоде і важливе свято: зірки привітали українців з Днем державності

Воно об'єднує сучасних українців з багатьма поколіннями нашого народу

28 липня 2023 року Україна відзначає День української державності – вдруге за історію. Це молоде, але надзвичайно важливе свято, яке покликане нагадати, що українській державності не 30, а більше тисячі років.

День державності відзначається того ж дня, коли православні християни вшановують пам'ять князя Володимира Великого та День хрещення Київської Русі. В Україні християнство передалося у спадок разом із культурою та традиціями Русі і саме тому датою для свята державності обрали 28 липня.

Читайте також: День української державності: історія свята та для чого його відзначають.

Хоча це державне свято було встановлено лише два роки тому, проте цього року українці відзначають його востаннє саме 28 липня. У 2024 році День української державності відзначатиметься 15 липня. Причиною є календарна реформа ПЦУ. У мирні часи цей день буде офіційним вихідним.

Фото: instagram.com/realpotap

Чому це свято важливе?

Нині Росія перекручує історію нашої держави, щоби забрати незалежність в українців та знищити суверенітет країни. Тому важливо пам'ятати, що українці – це нащадки воїнів-русичів, козаків, які виборювали незалежність із Богданом Хмельницьким, січових стрільців, солдатів УПА, які ніколи не мали стосунку до московитів і не були з ними "братськими народами".

Про важливість свята нагадали й українські знаменитості у соціальних мережах.

Сергій Бабкін

"Друзі, вітаю з Днем Української Державності! Це привід згадати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію. Ще наші пращури зробили цивілізаційний вибір - Русь підтримувала зв’язки з більшістю європейських держав того часу. А ми продовжуємо виборювати наше право жити у незалежній державі! Памʼятаймо свою справжню історію, шануймо її, хоч би які божевільні діди не розповідали про "Украину создал Ленин", - зазначив музикант в Instagram.

Фото: instagram.com/babkin_official

Джамала

"Скільки років українській державності? Лише 30? Можливо, 100, якщо рахувати від Української Народної Республіки Українській державності – понад 1000 років. Наприклад, з часів Київської Русі походять деякі вагомі атрибути нашої держави сьогодні: знак тризуба, який став Державним гербом; назва нашої грошової одиниці. Від української державності початку ХХ століття ми успадкували державні символи (герб, гімн, прапор), демократичні засади та соборність. Це спадщина, яку заповіли нам наші предки. Українська державність це ми, це про кожного з нас. І сьогодні ми як ніколи усвідомлюємо, наскільки важливе збереження історії, мови, традицій... Бо це ті елементи, з яких складається держава. І чим більше ми їх поважаємо та бережемо, тим більше будемо згуртовані та об’єднані у боротьбі проти ворога", - написала співачка.

Фото: instagram.com/jamalajaaa

Ектор Хіменес-Браво

"Вітаю з Днем Державності! І буквально пару слів: я трішки поцікавився, що це за свято.. "День Державності" — бо є ще день Прапора і Незалежності, ніби забагато.. Але потім розкопав більше — в цього свята навіть є спеціальний символ — 4 тризуби, які означають боротьбу, незалежність, історію та ідентичність. І вони кажуть про те, що "Україна — молода держава" — це міф… Українська ідентичність зародилася в далекому-далекому минулому, і його не стерти.. як би декому не хотілося б. Та й не тільки йому. А історично, росія завжди цього прагнула.. Тож сьогодні мій меседж простий. Його видно на фото. А вам, мої українці, бажаю не забувати хто ви насправді є… З пробудженням. Слава Україні!, - написав канадський шеф-кухар колумбійського походження.

Фото: instagram.com/hectorjimenezbravo

Анна Саліванчук

"День Державності - таке молоде і важливе свято, для кожного. Я впевнена, що саме після повномасштабного вторгнення цих нелюдів в Україну кожен українець став набагато більш українізованим, патріотичним. І тепер такі свята для нас гордість. Ми перейшли на українську мову, більше стали любити вишиванки, а наші діти тепер співають тільки патріотичні та українські пісні. Ми стали всі допомагати один одному, і вони думали, що нас зламають, а зробили тільки сильніше. Тому що ми незламна нація. Слава Україні! Героям Слава! Слава ЗСУ! Слава ППО!", - написала акторка.

Читайте також: Як виглядали українські зірки в День вишиванки-2023: фото найкращих святкових образів.

Фото: instagram.com/salivanchuk.anna

Потап

Репер та продюсер лаконічно привітав українців: "З Днем української державності".

Слава Дьомін

Телеведучий також відмовився від довгих постів та опублікував коротке привітання: "З Днем української державності".

Фото: instagram.com/slavademin_official

Читайте також: як українські зірки привітали Валерія Залужного із 50-річчям.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Пропрацьовуємо багато моментів: Наталка Карпа розповіла про складні стосунки з чоловіком-військовим

Українська співачка Наталка Карпа розповіла про непрості стосунки з чоловіком-військовим. Знаменитості вдолося зберегти сім'ю

За себе не соромно: Положинський поділився висновками після 2 років служби в ЗСУ та показався у формі

Олександр Положинський 2 роки служить у ЗСУ - лідер гурту Тартак показав військову форму, яка згоріла на Вуглегірській ТЕС

Костянтин Грубич, який втратив доньку, висловився про результати розслідування її смерті

Донька ведучого Костянтина Грубича загинула внаслідок аварії у 2014 році - шоумен відповів, чи вдалося знайти винних