Лайм

У Києві хочуть назвати вулицю на честь покійної Ніни Матвієнко - ініціативу підтримали не всі

Деякі українці не хочуть підписувати петицію

Через три дні після смерті Ніни Матвієнко в мережі створили петицію про перейменування вулиці російського письменника Лєскова в Печерському районі Києва на честь народної артистки України, яка пішла з життя 8 жовтня.

Відповідна петиція з'явилася на сайті Київської міської державної адміністрації 11 жовтня. Автор ініціативи, киянин Данило Василинюк, зазначив, що "Ніна Митрофанівна заслужила на вулицю у самому центрі Києва".

Читайте також: Іконописець і монах: що відомо про синів Ніни Матвієнко Івана та Андрія.

Фото: petition.kyivcity.gov.ua

Наразі петицію підписали понад 1700 осіб, однак є ті, кому ідея із присвоєнням вулиці імені співачки не сподобалася. На їхню думку, нині є більш гідні особистості.

Свої проти кияни почали висловлювати під дописом українського художника Олександра Слободянюка, де той просить підписників проголосувати за перейменування вулиці на честь Ніни Матвієнко.

"Друзі, привіт. Я знову за вашим підписом. Зараз ви бачите дві фотографії. На одній – легенда української народної пісні, герой України, народна артистка, актриса – Ніна Матвієнко. На другій там, де марка за 40 копійок, ви бачите російського письменника - Микиту Лєскова, на честь якого названо вулицю в столиці України. Так не має бути. Культурне українське ДНК і такі його яскраві носії, як Ніна Митрофанівна мають давати імена проспектам, міжнародним фестивалям і тисячам маленьких українок, які народились після їх відходу в кращий світ. Але, давайте почнемо з маленької вулиці в Києві", - закликав він.

Фото: facebook.com/slobodianyk

Коментатори вважають, що під час російського вторгнення вулиці треба називати на честь героїв, які віддали життя за Україну, оскільки "громадянська позиція важливіша за талант".

Користувачі також згадали суперечливі висловлювання покійної Ніни Матвієнко. Нагадаємо, війну на Донбасі, розв'язану Росією, артистка називала "клановим протистоянням", а також говорила, що "народи обох країн – брати".

Читайте також: Марія Бурмака заступилася за покійну Ніну Матвієнко після згадок її суперечливі висловлювання.

"В часи страшної і беспощадної війни, коли на щиті повертаються щодня сотні наших хлопців, які любили Україну та померли за Україну, будемо називати вулиці іменами тих, хто називав війну клановим протистоянням, а вбивць - братами. Зараз не той час, коли талант важливіший за громадянську позиціїю. Може колись, у майбутньому. А зараз, коли в моєму місті вже 7 днів поспіль Пливе кача лунає, вулиці треба називати їхніми іменами", - висловила свою думку одна з підписниць.

"А я не хочу у своєму місті вулицю Матвієнко. Я проти. Погоджуюся, що тільки за "братовбивчу війну" ця людина негідна", - додала інша.

Фото: facebook.com/slobodianyk

Фото: facebook.com/slobodianyk

Дивіться, яким було прощання з Ніною Матвієнкою у Національній Філармонії України.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

У Мальме проходить "Євробачення-2024" - онлайн-трансляція першого півфіналу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

alyona alyona впала на репетиції перед "Євробаченням-2024": в якому стані реперка

alyona alyona впала під час генеральної репетиції на Євробаченні-2024 - реперка запевнила, що почувається добре - відео

Де дивитися перший півфінал "Євробачення-2024", в якому виступатиме Україна

Перший півфінал Євробачення-2024 відбудеться 7 травня, початок о 22:00 - де можна подивитися та як проголосувати за фаворита