Лайм

Величезна черга і оберемки квітів: яким було прощання з Ніною Матвієнко в Національній Філармонії України

Виконавицю поховають на Звіринецькому кладовищі

11 жовтня в Національній Філармонії України відбулося прощання з легендою сцени, народною артисткою України Ніною Матвієнко. Провести знаменитість в останню путь прийшли тисячі людей, і через це біля столичної будівлі утворилася величезна черга.

Процесія прощання тривала з 11:00 години до 13:00. Як відомо, виконавицю поховають на Звіринецькому кладовищі - київському некрополі, де спочивають видатні українці. Фото та відео з місця події підготував кореспондент "Апострофа" Роман Пєтушков.

Читайте також: Не встигла подарувати на день народження: Тоня Матвієнко вшанувала пам'ять мами зворушливою піснею.

Фото: Роман Пєтушков

Фото: Роман Пєтушков

З опублікованих кадрів можна побачити, що чимало людей прийшли з квітами. У залі Філармонії розмістили світлини родини разом з Матвієнко, а також поставили нагороди співачки, отримані нею за роки видатної кар'єри.

Фото: Роман Пєтушков

Фото: Роман Пєтушков

Фото: Суспільне

Легенду сцени поховають у білому вбранні та білосніжній труні, яку прикрасили білими та рожевими квітами. Крім того, під час двогодинної процесії лунали пісні Матвієнко.

Фото: Роман Пєтушков

"Я відчуваю її присутність всі ці дні. Я знаю, що вона зараз мене чує. Я хочу подякувати їй за те, що виростила мене, за те, що була для мене прикладом. У неї дуже велике серце", - сказала у коментарі "Суспільному" донька артистки Тоня Матвієнко. Поруч із нею в цей момент стояв її чоловік Арсен Мірзоян.

Попрощатися з артисткою також прийшли мер Києва Віталій Кличко та Валентина Ковальська учасниця тріо "Золоті ключі", у якому виступала разом із Матвієнко та Марією Миколайчук. "Найбільше людяність. Найбільший її талант. Оце все, що вона завжди несла людям - щиро, щирою правдою, і тому такою вона і запам'яталася мені і всім іншим", - поділився спогадами виконувач обовʼязки генерального директора-художнього керівника Національного хору імені Григорія Верьовки Ігор Курилів.

Фото: Роман Пєтушков

Фото: Роман Пєтушков

Читайте на тему: Іконописець і монах: що відомо про синів Ніни Матвієнко Івана та Андрія.

"Ми пережили нелегкі часи. Ми пережили гоніння, бо ми співали козацькі, стрілецькі, повстанські пісні, пісні патріотичні, пісня календарно-обрядові. Ми їздили на Рівненщину, на Полтавщину, ми збирали ці пісні, намагалися виконувати так, як виконують в регіонах", — зазначила Ковальська.

Дмитро Монатик також був присутній на процесії прощання. Він сказав, що Ніна Матвієнко - легенда, яка буде "жити вічно", і музична молодь має зробити все для того, щоб продовжувати цю легенду: "Вона як ніхто знала, що таке надихати, і як ніхто вміла це робити".

Фото: Роман Пєтушков

Фото: Роман Пєтушков

Музикант Олег "Фагот" Михайлюта поділився спогадами про співпрацю з Ніною Митрофанівною: "Дуже нечасто люди такої потужності йдуть легко на експерименти. З нею було легко. Просто ідея з'являється - а давай. І відкритість дуже потужна. Вона ніби й така серйозна, безапеляційна, але знаєш - бісики в оченятах і такий постійний натяк на посмішку".

Фото: Роман Пєтушков

Нагадаємо, Ніни Матвієнко не стало 8 жовтня. Трагічну звістку в соцмережах повідомила її донька Тоня Матвієнко. Причину смерті вона уточнювати не стала, проте невдовзі колеги артистки розповіли, що вона мала проблеми зі здоров'ям.

Фото: Роман Пєтушков

Ніна Матвієнко запам'ятається шанувальникам за виконанням ніжних ліричних пісень українською. Серед яких - "Чарівна скрипка", "Ой, у вишневому саду", "Дикі гуси", "Квітка-душа", "Колискова зорі", "Їхав козак з України".

Читайте на нашому сайті: Марія Бурмака заступилася за покійну Ніну Матвієнко після згадок про її суперечливі висловлювання.

Розвитком своєї кар'єри відома українка займалася до останніх днів. Ще не так давно, у 2020-му році, вона отримала премію "Українська пісня року" в номінації "Легенда української пісні" за пісню "Чарівна скрипка" (2020).

Також того ж року зірка отримала Орден княгині Ольги ІІ ступеня - за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм.

У виконавиці залишилися донька, два сини, онучки Уляна та Ніна. До слова, Уляна вразила неймовірною схожістю з покійною співачкою, а також поділилася спогадами про неї.

Ніна Матвієнко померла у 75 роківФото: instagram.com/tonya_matvienko

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям

Травесті-діва Монро прокоментувала ставлення до можливої мобілізації після прийняття нового закону

Після ухвалення нового закону про мобілізацію трансгендерна Діва Монро заявила, що готова відвідати ТЦК

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня