Лайм

Колись - Борис Апрель, зараз - Зі Фамелу: що стало з українською трансгендерною співачкою

Її втеча з України стала відомою у всьому світі

У 2008 році на "Новому каналі" вийшов другий сезон вокального шоу "Фабрика зірок", одним із фіналістів якого став артистичний юнак із м'яким вокалом Борис Апрель (справжнє ім'я при народженні - Борис Круглов). Співак "проіснував" недовго: за кілька років його впізнають як трансгендерну артистку Зіанджу, а потім - Zi Faamelu (Зі Фамелу).

Читайте також: Смішно і сумно: співачка-трансгендер Зі Фамелу звинуватила Наталю Могилевську у гомофобії.

Фото: соцмережі

Успіх на "Фабриці зірок-2" зробив Бориса Апреля справжньою зіркою, але зліт кар'єри так само швидко пішов на спад. Після 2013 року співак розірвав співпрацю з Наталією Могилевською та переважно працював за кордоном. 2014-го Борис повернувся з камінг-аутом і представився як Анна Ейпріл.

"В дитинстві я не могла дати цьому визначення, але навіть тоді я відчувала себе дівчинкою, хотіла носити сукні, мати довге волосся, робити те, що роблять усі нормальні дівчатка, - розповіла транс-співачка. - Я дорослішала з почуттям того, що все неправильно, що все має бути по-іншому".

За словами артистки, вона довго думала про транс-перехід, але коли "народилася заново", відчула себе повноцінною. "Я – дівчина, яка якось стане жінкою. У своєму житті я хочу мати дітей та коханого чоловіка поряд. Я мріяла про цей день і шалено рада поділитися моєю правдою з вами", - говорила вона.

Читайте також: Вічно ображений хлопчик: Могилевська звернулася до транс-співачки Зі Фамелу.

Фото: 1+1

Ейпріл повідомила, що перебуває у щасливих стосунках з хлопцем і записує перший англомовний альбом. Після цього в Україні вона зникла з публічного простору на чотири роки.

Наступна поява артистки на великій сцені відбулася у 2018 році, коли вона прийшла на "Голос країни" та представилася Зіанджею. Перемогти на вокальному шоу не вдалося, тому співачка знову взяла творчу паузу. Чергове повернення відбулося у 2020 році з новим ім'ям Zi Faamelu.

В одному з інтерв'ю Зі Фамелу розкрила правду: вона не робила операцію зі зміни статі, а в документах значилася як чоловік. Цей факт відіграв вирішальну роль у 2022 році, коли розпочалося повномасштабне вторгнення РФ в Україну. Зі Фамелу двічі намагалася виїхати з країни до Румунії, але отримувала відмову як "чоловік призовного віку". Спроба дати хабар за виїзд у розмірі 3000 євро теж не мала успіху, і Фамелу зважилася на ризикований крок - переплисти Дунай.

Про свою втечу з України Zi Faamelu у подробицях розповіла журналу Rolling Stone. "Я не хочу стріляти у людей, я не хочу нікого вбивати. Я скоріше помру", - пояснила вона свою мотивацію.

Співачка стверджує, що ховалася в кущах від українських солдатів, а потім насилу перепливла річку.

Читайте також: Melovin після діагностики діабету відповів на хейт, що намагається ухилитися від мобілізації.

"Я відчувала себе злочинницею, але я не злочинниця, я біженка. Я мало не потонула. Я випила так багато води. Я втомилася і пливла з останніх сил. Я пливла і якимось чином дісталася берега, але думала, що це все-таки Україна. Поруч було поле, яке треба було перетнути. Це було схоже на марафон", - розповіла вона іноземним журналістам.

У Румунії Фамелу знайшла поліція, у відділенні їй поставили кілька запитань, а потім відвезли в табір для біженців. З 10 березня 2022 року вона перебувала у Німеччині, де набула статусу біженця.

Зі Фамелу у Німеччині Фото: https://www.instagram.com/zifaamelu

"Що далі? Питання, яке я часто ставлю собі. Тиждень тому мені надали статус біженця в Німеччині. За що я нескінченно вдячна. Я не знаю, чи стане Німеччина моїм постійним будинком, бо ще зарано говорити про це. Я, звісно, була приголомшена тією підтримкою, яку отримала після прибуття сюди. І я не сприйматиму їхню доброту як належне", - писала транс-співачка в Instagram.

Нині Зі Фамелу не веде соціальних мереж, тому її місцезнаходження невідоме. В Instagram країною розташування облікового запису значиться Німеччина.

Втечу Зі Фамелу з України та її інтерв'ю Rolling Stone не всі сприйняли з розумінням. Транс-діва та телеведуча Монро зазначила, що співачка зневажила закон своїм вчинком.

"Вона неповажно поставилася до закону. З чоловічими документами вона вирішила виїхати за кордон. За законом це неможливо. Потрібно було звернутися до військкомату, пройти комісію. Спочатку треба було звернутися до правозахисних організацій, проконсультуватися з адвокатом, у людей, які б чітко проговорили порядок дій. Знятися з обліку та виїхати, - висловилася вона. - З діагнозом "трансгендерність" в армію не беруть".

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Пісні, які підкорили "Євробачення-2024": відео найкращих виступів

У Мальме відбувся фінал Євробачення 2024 - якими були найкращі виступи артистів - хто потрапив у топ-7 - відео

Оцінки для України на "Євробаченні-2024": як голосували журі та шанувальники

alyona alyona і Jerry Heil посіли 3 місце на Євробаченні 2024 за результатами суддівського та глядацького голосування - таблиця

Що відомо про переможця "Євробачення-2024" Nemo, який ідентифікує себе як небінарну особу

Немо Меттлер зі Швейцарії виграв Євробачення 2024 - що відомо про життя та кар'єру музиканта, який позиціонує себе як небінарна особа