Лайм

Журналістка з Херсона подала скаргу на "1+1" через номер "Кварталу 95" про переселенку зі Скадовська

Скандал набирає обертів

Головна редакторка херсонського видання "Арбуз.City" та координаторка херсонської мережі "Район.in.ua" Євгенія Вірлич подала скаргу на канал "1+1" до Комісії з журналістської етики. Скарга стосується новорічного номера "Кварталу 95" про переселенку зі Скадовська – тимчасово окупованого міста Херсонської області.

У своїй претензії журналістка зазначила, що у пародійному номері "містилась пряма і відверта дискримінація мешканців південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок". Вона просить осудити працівників телеканалу, які дозволили вихід цього номера в ефір. А також "Студію "Квартал 95", яка створила ці жарти та ввела їх у новорічний концерт.

Читайте також: Юрій Великий із "Кварталу 95" виправдався за скандальний номер про переселенку зі Скадовська.

Євгенія Вірлич Фото: facebook.com/eugenia.virlich

Вірлич вказала на те, що у номері Скадовськ назвали містом у східній Україні, хоча воно знаходиться на півдні країни. А також на те, що "жартівливі" фрази героїні ламаною українською мовою виглядають образливими.

Журналістка зазначає, що Скадовськ, як і частина східної та південної України, окупований росіянами. На цих територіях окупанти вчиняють страшні злочини за прояви проукраїнської позиції. Як приклад, Євгенія навела вбивство диригента Юрія Карпенка, коли Херсон був в окупації, а також медсестри Тетяни Мудренко зі Скадовська, яка вигукнула загарбникам: "Скадовськ - це Україна".

"Таких історій незламної боротьби українців на окупованих територіях дуже багато, їх поширюють медіа, якщо це припустимо, і це неможливо не знати працівникам телеканалу, які дозволили вихід даного номеру публічно, а також "Студії "Квартал 95", яка створила цей номер, провела репетиції і зрештою внесла у новорічний концерт", - написала Вірлич.

Читайте також: Не тема для сміху: "Дизель шоу" розкритикували за жарти про українців, які мешкають в окупації.

Журналістка також зазначила, що у номері "кварталівців", чоловік представлений більш привабливо, аніж жінка: він стриманий, патріотичний, спілкується українською; вона - російськомовна, з неї сміються через незграбність мови.

"Подібне позиціонування в публічному полі (канал "1+1" має велике охоплення) принижує жінку, зокрема жінку, яка виїхала з окупованої території", - вважає головна редакторка "Арбуз.City".

Фото: youtube.com

Євгенія Вірлич просить Комісію з журналістської етики розглянути її заяву у формі "публічного осуду дій каналу "1+1" та "Студії "Квартал 95" через публічну трансляцію зазначеного номера, який дискримінує мешканців окупованих територій України, зокрема жінок".

Наприкінці звернення журналістка наголосила, що вона має досвід життя в окупації в Херсоні понад 4 місяці, за які зазнала як переслідувань росіян (зокрема ФСБ), так і булінгу з боку росіян та їхніх прибічників в публічному полі.

Аналогічну скаргу Вірлич подала і до Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Тим часом телеканал "1+1" у відповіді на запит видання "Детектор медіа" вибачився та пообіцяв видалити образливий номер з випуску. Євгенія вважає, що незалежно від цього має бути реакція й Комісії з журналістської етики, й Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

"Мають бути чіткі меседжі щодо того, що подібні номери, як "сіськадовська", неприпустимі і чому. Бо одна справа – обурення журналістів та інших мешканців України, інша – реакція офіційних структур, покликаних контролювати ринок медіа. Якщо такої реакції не буде, ніщо не завадить таким номерам з'являтись далі: подумаєш - раптом що, вибачимося. Але ні, так не має бути", - написала журналістка у Facebook.

Раніше керівник "Дизель шоу" гнівно відповів на критику після скандальних жартів про українців в окупації.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil