Лайм

Вдруге потрапив до лікарні: що відомо про важку хворобу письменника Валерія Шевчука

У знаменитого українського літератора цукровий діабет

Письменник-шістдесятник Валерій Шевчук, який зробив великий внесок у розвиток української культури та мови, потребує лікування. 84-річний публіцист страждає на цукровий діабет, і через загострення хвороби вже вдруге за місяць опинився на лікарняному ліжку.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомило видавництво "Кліо". "Валерій Шевчук, видатний письменник, архівіст та дослідник давньої української літератури, потребує нашої з вами підтримки та допомоги. У зв'язку із загостренням діабетичної хвороби він протягом останнього місяця вже вдруге потрапив до лікарні на стаціонарне лікування", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Катерина Тишкевич попередила про шахраїв, які збирають гроші на її відновлення після тяжкої хвороби.

Фото: facebook.com/ClioPublishingHouse

Про необхідність допомогти письменнику написала і виконавча директорка українського ПЕН-клубу Тетяна Терен.

"Валерій Шевчук для мене – приклад людини та автора, який дуже рано чітко визначив свій шлях і ніколи з нього не сходив. Однак, якщо озиратися на пройдений ним шлях, результатом якого є понад 150 художніх та наукових книг, можна сказати, що ще одним завданням письменника було охопити українську історію з найдавніших часів до сьогодення. "Дім на горі" та "Три листки за вікном" – це вершини нашої прози, і їхній автор живе поряд з нами", – написала вона.

Фото: facebook.com/tetyana.teren

Тетяна Терен додала, що оскільки у будинку Шевчука зараз немає опалення, до весни письменник житиме в пансіонаті для діячів культури. На ліки та проживання на найближчі місяці потрібно близько 100 тисяч гривень. Необхідну суму вдалося зібрати за один день, але його дочка Мирослава Андрущенко поділилася тривожними подробицями.

У Facebook жінка написала, що у пансіонаті Валерій Шевчук опинився проти своєї волі, а на тлі цукрового діабету без належного лікування у нього розвинулася деменція.

"Він має дуже важку форму діабету, догляду не було, інсулін не колов, тепер на тлі височезного цукру дуже швидко прогресує деменція, він погано усвідомлює, де він, єдине, що добре пам'ятає, це свою бібліотеку, адже він затятий бібліофіл. Проти його волі (і проти моєї) його відправили в пансіонат для людей похилого віку, звідки він знову потрапив до лікарні. Я пробувала запропонувати інші варіанти - домовилась з ендокринологом, почала домовлятись про сиділку тощо. Але позиція моїх мами і сестри - йому не треба лікування, треба тільки догляд, і в пансіонаті (звичайному будинку для старих, не спеціалізованому) йому буде найкраще. І деменція - це просто його поганий характер. Власне, коли я намагалась донести цю думку, мені сказали, що я маю піти, бо викличуть поліцію", - пише Андрущенко.

Також жінка додала, що зібрана в мережі сума на лікування може бути витрачена її мамою та сестрою інакше, наприклад, "на їжу".

"В інтернеті також багато неправдивої інформації - його будинок під Києвом не зруйнований, це добротна дача в Кончі Озерній, хоч і запущена, бо не дозволяв там нічого робити, там є опалення. До пансіонату його відправили не перебути взимку, а "поки живий ". Відправили справді проти його волі, він мені особисто казав, що хоче жити лише серед своїх книг", - заявила дочка письменника.

Валерій Шевчук – автор низки літературознавчих та публіцистичних праць, інтерпретатор українського літературного бароко, дослідник та перекладач сучасною українською мовою творів давньоукраїнської літератури. У його творчості умовно можна виділити три основні напрямки: історична проза, твори, що відбивають сучасне життя, літературознавчі праці.

Авторству українського письменника належить низка відомих книг: "Дім на горі", "Двоє на березі", "Маленьке вечірнє інтермецо", "Барви осіннього саду", "Три листки за вікном" та багатьох інших.

Фото: facebook.com/tetyana.teren


7 січня на фронті загинув відомий поет Максим Кривцов, який воював із 2014 року.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

У Мальме пройшов перший півфінал "Євробачення 2024": головні подробиці шоу

7 травня о 22:00 за Києвом стартує "Євробачення-2024" - дивитись онлайн трансляцію першого півфіналу конкурсу

Хто пройшов у фінал "Євробачення-2024" після першого півфіналу: результати голосування

Після першого півфіналу до гранд-фіналу "Євробачення-2024" пройшли 10 країн-учасниць

alyona alyona і Jerry Heil виступили на "Євробаченні-2024" з потужним номером: відео

Як alyona alyona та Jerry Heil виступили у першому півфіналі "Євробачення-2024" - відео України