Лайм

Як пішла з життя королева Єлизавета ІІ: секретар розкрив подробиці її смерті

Її Величність померла у шотландському маєтку Балморал

8 вересня 2022 року пішла з життя королева Великої Британії Єлизавета II. Про останні хвилини життя покійної монархині розповів її особистий секретар Едвард Янг.

Відомо, що чоловік знаходився у Балморалі, коли Її Величність померла. "Дуже мирно пішла. Уві сні. Не прощаючись. Літній вік. Не усвідомила того, що відбувається. Ніякого болю", - зазначив Янг у записці, пише видання The Daily Mail.

Читайте також: Королівська родина вшанувала пам'ять Єлизавети ІІ у перші роковини її смерті: фото.

Одне з останніх фото Єлизавети IIФото: Getty Images

Наразі ця записка знаходиться у королівському архіві і стала частиною інсайдерського звіту про хоробрість, старанність та відданість своїй роботі Єлизавети II навіть в останні години життя. Запис також представлений і в новій біографії короля Чарльза під назвою "Charles III: New King, New Court. The Inside Story", яка була написана письменником Робертом Гардманом.

Що стосується короля Чарльза, то він дізнався про смерть матері дорогою з прогулянки, коли повертався в Балморал. У біографії також йдеться про те, що невдовзі після того, як Едвард написав цю вищезгадану записку, лакей приніс замкнену червону скриньку з документами, яка була знайдена біля ліжка монархині.

Коли її відкрили співробітники, то побачили там два запечатані листи: один був адресований Чарльзу, нині королю Британії, а інший - секретарю королеви серу Едварду.

У скриньці також лежали останні документи Її Величності. Зокрема, список кандидатів на отримання престижних орденів "За заслуги" та "За гідну службу Співдружності націй". "Навіть на смертному ложі в неї була робота. І вона її виконала", - згадує про це Гардман у своїй роботі.

Читайте на тему: Час трагічних конфліктів: король Чарльз згадав війну в Україні у різдвяній промові.

королева Великої Британії померла 8 вересня 2022 року у віці 96 роківФото: instagram.com/theroyalfamily

Смерть Єлизавети II була для всіх надто раптовою, і через це Чарльзу довелося прилетіти до Балморалу на гелікоптері, по дорозі читаючи записи стосовно операції "Лондонський міст" (це давно розроблений план дій після смерті Єлизавети II). Персонал в ту мить навіть не встиг підготувати машину.

Король і королева Камілла провели близько години наодинці з Її покійною Величністю. Принцеса Анна і старший костюмер і довірена особа королеви Анджела Келлі по черзі сиділи біля її ліжка разом із преподобним Кеннетом Маккензі, який читав їй Біблію. Пізніше Чарльз особисто зателефонував своїм синам і попросив їх в найкоротші терміни приїхати до Шотландії для прощання з королевою.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Що відомо про Розалі Номбре - учасницю "Холостяка", яку оцифрували для МЗС

Хто така Розалі Номбре, яка стала прототипом цифрової речиці МЗС України Вікторії ШІ

Андрій Бєдняков звернувся до Івлєєвої, яка цинічно похвалилася поїздкою до Маріуполя

Російська блогерка та колишня ведуча "Орла і Решки" Настя Івлєєва з'їздила до окупованого Маріуполя - цинічний вчинок ексколеги прокоментував Андрій Бєдняков

Коли стартує "Євробачення-2024" і які країни виступатимуть у перший день конкурсу

Коли розпочинається "Євробачення-2024" і в якому півфіналі виступатимуть представниці України alyona alyona і Jerry Heil