Лайм

Українські кінематографісти вимагають звільнити керівництво Держкіно і віддати його бюджет ЗСУ

Збір підписів триватиме до 26 січня

Представники української кіноспільноти вимагають звільнити з посади голови Держкіно Марину Кударчук, а виділені на підтримку кіновиробництва гроші спрямувати на потреби ЗСУ. Діячі культури вже написали до влади відповідний відкритий лист.

Звернення оприлюднила Українська кіноакадемія. "Безумовно, українське кіно, як і вся культура загалом, потребує великої уваги та бюджетної підтримки для розвитку й репрезентації України у світі і є потужним елементом культурної дипломатії. На превеликий жаль, роки некомпетентної та недоброчесної роботи керівництва Держкіно переконують нас, що виділені кошти будуть використані неефективно та з численними порушеннями", - говориться у листі.

Читайте також: Не на часі реготати - продюсерка Галина Криворчук про виклики українського кіно і фільм "Ля Палісіада".

Фото: t.me/UAfilmacademydigest

Відомо, що цього року бюджет Держкіно сягає 589, 6 млн грн, і планувалося витратити ці гроші на "підтримку кінематографії, в тому числі документування воєнних злочинів".

Також у листі зазначається, що кіноспільнота вже не вперше закликає звільнити з посади голови Марину Кударчук, яка своїми вчинками "руйнує систему державного регулювання галузі, дискредитує посаду державного службовця, завдає шкоди українському суспільству та іміджу України в світі".

Окрім того, Держкіно наразі діє без затвердженої стратегії, а орган який приймає рішення про використання коштів, - Рада з підтримки кінематографії - продовжує діяти незаконно, оскільки мав скласти свої повноваження ще у березні минулого року.

Читайте на тему: Олена Кравець прокоментувала скандал з виділенням 27 млн. грн з держбюджету на її шоу "Тихий вечір".

Фото: t.me/UAfilmacademydigest

Кінематографісти у відкритому листі вимагають:

  • переспрямувати бюджетні кошти на потреби Сил Оборони (окрім визначених законодавством зобов'язань);
  • звільнити керівництво Держкіно;
  • провести прозорий конкурс на посаду очільника Держкіно і членів Ради з державної підтримки кінематографії;
  • розробити новий проект Стратегії розвитку кіно за участі громадськості.

Збір підписів триватиме до 26 січня. У числі тих, хто вже підписав лист, можна побачити імена ключових діячів українського культурного простору. У цьому списку: режисери Олег Сенцов, Наріман Алієв, Ірина Цілик, Надія Парфан, Марися Нікітюк, Аліса Коваленко, продюсери Ярослав Лодигін, Денис Іванов, Володимир Яценко, актори Анна Кошмал, Наталія Васько, Сергій Лузановський та багато інших.

Наразі у відкритому документі можна побачити, що зібрано вже більше 170 підписів від представників нашої кіноспільноти.

До слова, до Ради з Державної підтримки кінематографії - органу при Держкіно, який займається конкурсним відбором фільмів-претендентів на отримання державного фінансування та слідкує за використанням цих коштів, входить Юрій Горбунов. Як один дев'яти членів Ради, ведучий та актор отримує стипендію, яка оплачується коштами платників податків. І нещодавно ЗМІ озвучили, скільки платять Горбунову та іншим членам Ради Держкіно.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків

Винна я: Оля Цибульська повідомила про аварію і показала розбиту автівку

Українська співачка Оля Цибульська потрапила у ДТП в Києві та розбила свій автомобіль - артистка врізалася у паркувальний бар'єр