Лайм

Кошти йдуть із бюджету: ЗМІ озвучили, скільки платять Юрію Горбунову та іншим членам Ради Держкіно

Сума скоротилася майже в два рази

Юрій Горбунов, з іменем якого пов'язаний скандал зі зйомками серіалу "СМТ Інгулець" за 33 державних млн, входить до Ради з Державної підтримки кінематографії - органу при Держкіно, який займається конкурсним відбором фільмів-претендентів на отримання державного фінансування та слідкує за використанням цих коштів. Як один дев'яти членів Ради ведучий отримує стипендію, яка оплачується коштами платників податків.

Журналісти "Главкому" назвали суму, яку заробляє шоумен, включно з іншими. Минулого року цифра становила близько 70 тис грн, однак наразі вона стала помітно меншою. Так, у 2022 розмір стипендії становив 35 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, і тоді за жовтень члени Ради Держкіно отримали по 69 тис за місяць.

Читайте також: Після скандалу з серіалом Юрій Горбунов вирішив віддати військовим свій орден "За заслуги".

розмір стипендії членів Ради Держкіно за жовтень 2022Фото: glavcom.ua

Після того, як у березні цього року уряд переглянув формування розміру виплат, стипендія скоротилася, і замість 35 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, тепер вони отримують 20. На даний момент Горбунов разом з іншими отримує стипендію у розмірі близько 43 тис грн на місяць.

розмір стипендії членів Ради Держкіно за жовтень 2023Фото: glavcom.ua

Український продюсер Сергій Галетій прокоментував ситуацію та висловив думку про те, що не розуміє, за що члени Ради Держкіно отримують кошти. "90% засідань державної підтримки кінематографії беззмістовні. Бюрократична маячня. Хіба такі рішення членів вартують того, щоб отримувати чималі стипендії з бюджету? А де ж їхні напрацювання, які сприятимуть розвитку українського кінематографу?" - говорить чоловік.

В найближчому майбутньому стипендія Горбунова може взагалі стати недоступною, оскільки Київський окружний адміністративний суд визнав Раду з Державної підтримки кінематографії нелегітимною. Термін каденції Ради - 2 роки, а після закінчення цього терміну автоматично припиняються і повноваження тих, хто входить до її складу.

Читайте на тему: Гриземося всередині країни: Катя Осадча вперше прокоментувала скандали з Юрієм Горбуновим.

Так мало статися ще у березні, однак уряд нещодавно видав постанову, яка зробила недоторканною чинну Раду. Також там йшлося про те, що формування нового складу в період воєнного стану не буде проводитись. Повноваження всіх дев'яти членів залишаються дійсними не лише у період воєнного стану, а й наступні три місяця після його закінчення.

Якщо протягом місяця Рада при Держкіно не подасть оскарження до суду, то воно набуде законної сили.

Фото: instagram.com/gorbunovyuriy

Нагадаємо, нещодавно Юрій Горбунов опинився в центрі гучного скандалу. Справа у тому, що його компанія "Прототип Продакшен" виграла тендер на зйомку комедійного серіалу "СМТ Інгулець". Стрічку мали знімати за державні кошти, і витратити на це планували близько 33 млн. Після хвилі крити шоумен заявив, що "українцям наразі потрібен гумор, у тому числі і військовим". Проте ситуацію та репутацію знаменитості це не покращило. Згодом ведучий сказав, що відмовляється від виграного тендеру та державних мільйонів.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! ідписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Де зараз співачка Лавіка, яка була дружиною Вови Борисенка і намагалась потрапити на "Євробачення"

Співачка Лавіка створила свій гурт, займається психотерапією та волонтерською діяльністю - що відомо про життя артистки

Перший в житті: Наталія Могилевська зворушила подарунком для 4-річної прийомної доньки

27 квітня свій 4-й день народження відзначає молодша донька Наталії Могилевської, яку співачка зі старшою сестрою удочерила під час війни

На тлі чуток про погіршення стану онкохворого Чарльза палац зробив оптимістичну заяву

Букінгемський палац повідомив, що британський король Чарльз III, який лікується від раку, повертається до своїх королівських обов'язків