Лайм

Має сміливість: історик Тімоті Снайдер прокоментував рішення Сергія Жадана мобілізуватися в НГУ

Американець поділився своїми думками

Американський історик Тімоті Снайдер прокоментував новину про можливу мобілізацію Сергія Жадана. Професор Єльського університету вважає, що український письменник та музикант не має тримати в руках зброю, а гідний Нобелівської премії.

"Сергій Жадан, один з найбільших творців культури світу, повинен тримати в руках Нобелівський диплом, а не гвинтівку", - висловився амбасадор UNITED24 на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter).

Читайте також: Час кожного воювати настане: актор у ЗСУ Геннадій Попенко висловився про мобілізацію.

Сергій Жадан Фото: instagram.com/serhiy_zhadan

Історик додав, що Старобільськ Луганської області, де народився Жадан, тимчасово окупований росіянами, а Харків, де мешкає письменник, перебуває під постійним обстрілом армії РФ.

Тімоті Снайдер заявив, що його "засмучує, що відсутність підтримки США дозволяє Росії розширювати зону терору" і наражає письменника й мільйони українців на небезпеку.

І додав, що Сергій Жадан займається волонтерством із самого початку повномасштабного вторгнення Росії, а зараз заявив про готовність захищати Україну на фронті. "У нього є сміливість зробити це, тоді як ми не можемо надати допомогу", – резюмував Снайдер.

Тімоті Снайдер Фото: facebook.com/HistorianTimothySnyder

Варто зазначити, що у 2022 році Комітет літературознавчих наук польської академії висунув Сергія Жадана на Нобелівську премію з літератури. А наприкінці березня 2024-го українська журналістка Марія Малевська, посилаючись на слова Жадана, заявила, що письменник має намір мобілізуватися до Національної Гвардії України.

За її словами, фронтмен гурту "Жадан і Собаки" хоче доєднатися до бригади НГУ "Хартія", якій він допомагає з початку її заснування. Сам Жадан цю новину поки не прокоментував.

Тімоті Снайдер підтримує нашу країну від початку російського вторгнення. Після 24 лютого 2022 року американський історик почав читати курс лекцій про створення сучасної України в Єльському університеті та зробив їх публічними. А у листопаді того ж року став послом платформи UNITED24 і зібрав 950 тисяч доларів на закупівлю сенсорів, які дозволяють виявляти російські ракети та дрони.

Володимир Зеленський та Тімоті Снайдер Фото: twitter.com/TimothyDSnyder

Раніше британський актор Марк Стронг зібрав кошти на облаштування бомбосховища для українських школярів.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також

Хто виступатиме у першому півфіналі "Євробачення-2024": пісня України та інших країн-учасниць

Коли виступатиме Україна на "Євробаченні-2024" - пісня alyona alyona і Jerry Heil та інших учасників першого півфіналу, що відбудеться 7 травня

Дружина Віктора Розового розповіла про його реабілітацію після серйозного поранення на фронті

Що відомо про стан здоров'я коміка Віктора Розового, який отримав важку травму - захисник планує реабілітацію за кордоном

Позитив після тривалого мовчання розсекретив свою кохану: хто підкорив серце виконавця

Олексій Завгородній із гурту Время и Стекло підтвердив роман з танцівницею Юлією Сахневич - артист показав романтичне відео