Лайм

Іншого такого запрошення не буде: Линів зробила нову заяву про скандал з оперою "Євгеній Онєгін"

Жінка вкотре пояснила своє рішення

Знаменита диригентка Оксана Линів, яка погодилася працювати над оперою "Євгеній Онєгін" у Дрездені, зробила нову заяву стосовно цього скандалу. Так, вона пояснила, чому не стала відмовлятися від участі над твором, автором якого є російський композитор Петро Чайковський.

В інтерв'ю "Голосу Америки" Линів розповіла про "свободу мистецтва та свободу слова", яка панує у Європі. Вона підкреслила, що там не відхрещуються від усього російського так, як роблять це у нашій країні. Також відома артистка зізналася, що якби не прийняла цю пропозицію, іншу таку навряд чи їй вдалось би отримати.

Читайте також: "А у нас все пучком": Потап показав, як виступав з російськомовними піснями у клубі.

Оксана ЛинівФото: facebook

Диригувати оперою "Євгеній Онєгін", яка запланована на 2025-й рік, Линів запросив один із відомих німецьких оркестрів, який був створений ще у 1548 році. "Отримати запрошення від цього оркестру – надзвичайно престижно не тільки для українського диригента, а взагалі для будь-якого. Якщо я скажу цьому оркестру "ні", іншого такого запрошення не буде", - говорить українка.

Музикантка також розповіла, що у Європі публічно заборонено засуджувати класичні твори російських композиторів, і якщо вона працює в країнах Європейського Союзу, то має поважати та приймати їхні правила:

"Там навпаки діє правило свободи мистецтва та свободи слова. Безумовно, умовою моєї роботи в країнах Європейського Союзу і світі є повага до їхніх законів та традицій".

Більше того, Оксана Линів висловилася і на рахунок українських коренів, які мав Петро Чайковський. Вона зазначила, що композитор був французького та українського походження, а його дід Петро Чайка - козаком та здобував освіту в Києво-Могилянський академії. "За життя Чайковського дуже критикували в Росії саме за його європейськість", - каже вона.

Читайте на тему: Блогерка Алхім на алеї загиблих Героїв записала веселе відео під російську пісню.

відома диригентка більше 20 років живе у Німеччині та працює з видатними європейцями.Фото: facebook

Наостанок диригентка додала, що в умовах повномасштабної війни люди звикли ділити все на "чорне та біле", однак, коли справа стосується творчості, то тут ця межа є дещо "розмитою":

"Зараз у нас є тенденція бачити тільки чорне і біле. Це зрозуміло, бо від початку повномасштабного вторгнення є втома та депресія, відчуття того, що нас світ не бачить та не чує. Але в мистецьких питаннях часто ця межа розмита".

Нагадаємо, наприкінці березня стало відомо, що Линів працює над постановкою опери "Євгеній Онєгін" Чайковського. Прем'єра запланована на липень наступного року і має пройти у Саксонській державній опері Дрездена. Її покажуть російською мовою з додаванням німецьких та англійських субтитрів. Згода диригентки працювати над твором, що належить російському автору, у багатьох не викликала схвалення, а тому призвела до виникнення скандалу.

ім'я Оксани Линів можна побачити у списку тих, хто працює над оперою "Євгеній Онєгін", показ якої відбудеться у 2025-му.Фото: Semperoper Dresden

  • Про роботу Линів над оперою висловлювався і її агент Міхаель Грубар. Що сказав чоловік з цього приводу - читайте тут.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

alyona alyona і Jerry Heil поділилися емоціями від першої репетиції на сцені "Євробачення-2024": відео

alyona alyona і Jerry Heil провели першу репетицію на сцені Євробачення-2024 - артистки розповіли про правки та сценічні костюми

Зі мною все гаразд: Чарльз III висловився про свій стан під час відвідування онкологічного центру

Чарльз III повернувся до королівських обов'язків та відвідав онкологічний центр - король сказав, що почуває себе добре

Де зараз Ніно Катамадзе - грузинська співачка, яка планувала переїхати жити в Україну під час війни

Грузинська співачка Ніно Катамадзе, яка рік тому заявляла про плани переїхати до України, заявила, що залишиться в Грузії, щоб продовжувати допомагати українцям