Лайм

Післясмак радянщини: Аліна Доротюк назвала "дивним" вибір України фільму, який претендуватиме на "Оскар"

Претендентом від нашої країни обрана картина "Ля Палісіада"

Український Оскарівський комітет обрав фільм, який претендуватиме на 97-му премію "Оскар" у категорії "Найкращий міжнародний повнометражний фільм". Це іронічний детектив "Ля Палісіада" режисера Філіпа Сотниченка про українські 90-ті поза російськими наративами - перший фільм, який розповідає про смертну кару в Україні.

Журналістка Аліна Доротюк вважає вибір картини "дивним" через "післясмак радянщини", але наголошує, що з погляду режисури, "Ля Палісіада" - сильний фільм. "Як на мене, дивний вибір. Враховуючи відчутний післясмак радщини опісля перегляду фільму. Хоча – це безперечно сильне з режисерської точки зору кіно. Тому - тішимося і вболіваємо за Україну", - написала інтерв'юерка у себе в Телеграм.

Читайте також: Мстислав Чернов здробув перший "Оскар" для України: що відомо про режисера "20 днів у Маріуполі".

Фото: t.me/alina_dorotiuk

Як повідомили у прес-службі, фільм обирали 14 членів Українського Оскарівського Комітету шляхом голосування. Серед претендентів на "Оскар-2025" були чотири фільми: "Будинок "Слово". Нескінечний роман", "Ми були рекрутами", "Мирні люди" і "Ля Палісіада".

"Члени Комітету детально розглянули подані фільми, дискусія була палкою і конструктивною. У результаті голосування претендентом обрано фільм "Ля Палісіада". Бажаємо представнику успіху в оскарівських перегонах", – сказав голова Комітету Дмитро Сухолиткий-Собчук.

Що відомо про фільм "Ля Палісіада"

Дія у фільмі відбувається у 1996 році, за 5 місяців до мораторію на смертну кару. У центрі сюжету опинилися двоє старих друзів, детектив міліції та судовий психіатр, які беруться розслідувати вбивство колеги. Крім цього, героїв поєднує давня закоханість у вдову загиблого. Занурені у заплутану справу і давно забуті спогади, вони створюють майбутнє, в якому мають жити їхні діти, успадкувавши нереалізовані прагнення батьків.

Кадр із фільму "Ля Палісіада" Фото: прес-служба

Стрічка Філіпа Сотниченка має цілу низку престижних нагород. У 2023 році "Ля Палісіаду" назвали найкращим фільмом на міжнародних кінофестивалях у Турині та Вільнюсі, у Роттердамі нагородили призом ФІПРЕССІ, у Сараєво - призом за найкращу режисуру, а в Україні - національною премією кінокритиків "Кіноколо"

Генеральна продюсерка "Ля Палісіади" в інтерв'ю "Апостроф theLime" розповідала, що виробництво фільму було завершено перед початком повномасштабної війни, і після 24 лютого знімальна група одразу перейшла в постпродакшн.

"Не було можливості і часу глибоко зануритися в цей процес, дуже багато об'єктивних речей відволікає. Але Філіп довів до фіналу те, що хотів, тому режисерська версія, яка буде в прокаті, надзвичайно успішна, до кінця продумана. Можливо, він має так багато прихильників і нагород саме завдяки своїй філігранній огранці", - говорила Галина Криворчук напередодні виходу фільму "Ля Палісіада" в український прокат.

Україна почала брати участь в "оскарівських перегонах" у 1997 році. Дізнайтеся, які фільми Україна посилала на "Оскар" і що з цього вийшло.

Цікаві новини для вас:

Новини партнерів

Читайте також