Різдвяний кекс, також відомий як штоллен, це знаменита на весь світ німецька страва. Приготування цього десерту займає чимало часу, але зате кекс виходить не тільки дуже смачним, але і простим в зберіганні. Правильно приготовлений штоллен може зберігатися в прохолодному місці декілька тижнів, абсолютно не чорствіючи.
У цьому матеріалі ми розповімо вам про всі тонкощі і хитрощі процесу створення справжнього різдвяного кексу. Для початку давайте підготуємо інгредієнти. Вам знадобляться: вершкове масло (350 г), цукор (350 г), пшеничне борошно (350 г), розпушувач (12 г), яйця (6 шт.), патока (4 ст. л.), мелена кориця (1.5 ч . л.), мелений мускатний горіх (1.5 ч. л.), мелений імбир (1.5 ч. л.), коньяк (330 мл), сухофрукти або цукати (500 г), волоські горіхи (150 г), апельсин (1 шт.).
Крок 1: Перше важливе правило, про яке багато хто не знає: починати готувати штоллен треба за кілька днів до приготування тіста. Для початку все сухофрукти і горіхи потрібно подрібнити, натерти на тертці цедру апельсина і вичавити з нього сік. Потім змішати горіхи, сухофрукти та цедру, залити це все соком і коньяком, перемішати і залишити настоюватися мінімум на 2 дні.
Крок 2: Вершкове масло потрібно розм'якшити і збити міксером кілька хвилин. Потім, продовжуючи збивати, додати цукор, патоку і яйця. Яйця повинні бути кімнатної температури.
Крок 3: Змішати в окремій ємності сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і прянощі. Акуратно всипати їх в яєчно-масляну суміш, все ретельно перемішати, щоб не було грудочок. Збити тісто міксером на середній швидкості, поки не вийде однорідна маса.
Крок 4: 6 столових ложок тіста відкласти в окрему суху ємність.
Крок 5: Змастити маслом форму для випічки і накрити її папером для запікання. Важливо, щоб папір покривав всі краї форми, інакше кекс може прилипнути, коли буде підніматися.
Крок 6: Змішати тісто з начинкою і перекласти у форму. Якщо хочете, можна розділити тісто на кілька частин і приготувати кілька кексів.
Крок 7: Акуратно змастити майбутні кекси раніше відкладеним тістом, щоб вийшов гладкий рівний шар. Пізніше він стане красивою скоринкою.
Крок 8: Випікати штоллен в розігрітій до 140 градусів духовці 3.5 години.
Крок 9: Зубочисткою перевірити готовність кексу. Для цього потрібно акуратно проткнути його посередині. Якщо зубочистка виймається сухою - випічка готова. Якщо ні, потрібно почекати ще кілька хвилин.
Крок 10: Готовий штоллен полити 50 мілілітрами коньяку, загорнути у фольгу і залишити настоюватися до ранку наступного дня. Все це потрібно робити, не дістаючи кекс з форми.
Крок 11: Вийняти десерт з форми і присипати цукровою пудрою перед подачею. Зберігати цю смакоту потрібно в пергаменті або харчовій плінці в прохолодному місці. Якщо у вас вистачить терпіння, можна дати кексу настоятися кілька тижнів. Саме так роблять в Німеччині. Але навіть якщо ви вирішите з'їсти штоллен раніше, страва буде смачною і насиченою.
- Також раніше ми розповіли про десерти та солодощі, від яких не поправляються. Не знаєте, що зжерти до чаю після 18.00? Всі найцікавіші, корисні і смачні варіанти ви знайдете в окремому матеріалі.
- Читайте на The Lime, як приготувати легкий чізкейк з джемом. Для створення цього десерту потрібно всього лише слідувати простий покрокової інструкції і знати декілька хитрощів.
Найсоковитіші новини тепер в Telegram! Підписуйтесь на канал The Lime , щоб нічого не пропустити.