Лайм

5 корисних лайфхаків для грибника: що варто знати та як не отруїтися грибами

Як підготуватися до тихого полювання і що слід запам'ятати

Осінь для багатьох асоціюється з сезоном тихого полювання - тобто збиранням грибів. І якщо ви вперше зважилися поїхати в ліс на їх пошуки, радимо ретельно підготуватися, щоб не принести додому зайвого і не отруїтися грибами. theLime зібрав для вас кілька важливих порад і лайфхаків.

1. Готуємось до тихого полювання

Перед поїздкою в ліс необхідно ретельно продумати все від і до. По-перше, підготуйте необхідний одяг, взуття і головний убір - в них повинно бути тепло і комфортно, так як на тихе полювання найкраще ходити рано вранці, коли ще досить прохолодно. Незважаючи на те, що на вулиці - жовтень, в лісі ще є ймовірність зустріти кліщів - тому одяг не повинен залишати відкритих ділянок тіла. Слід також взяти з собою питну воду або навіть термос із чаєм, а також невеликий перекус - наприклад, бутерброд або пачку печива.

По-друге, подбайте про інвентар. Для збору грибів краще всього придбати ніж і плетений кошик - в ньому гриби не зіпсуються навіть без доступу повітря, якщо вони будуть лежати на самому дні. Також слід взяти велику палицю, за допомогою якої ви будете піднімати листя в пошуках грибів.

По-третє, необхідно заздалегідь дізнатися у досвідчених грибників, де найкращі місця. Якщо ви йдете на тихе полювання вперше, попросіть когось із них скласти вам компанію, щоб вони ввели вас у курс справи - як збирати гриби і відрізнити їстівні від неїстівних. Більш того, можна завантажити спеціальні додатки з докладним описом сотень різних грибів і якісними фото. У деяких з них є навіть функція розпізнавання гриба через камеру смартфона.

Фото: pixabay.com

2. Вибираємо час і місце

Грибники знають, що найкраще вирушати в ліс рано вранці. По-перше, це дасть вам перевагу перед іншими, особливо, якщо це вихідний день і всі хочуть спочатку виспатися. По-друге, поки немає сонячних променів, гриби легше побачити в густій траві - в тому числі через росу на капелюшках. А у прямих променях сонця гриби складніше розгледіти.

Також слід пам'ятати, що, наприклад, маслюки ростуть в різних лісах, але більш тяжіють до хвойних, підберезовики і лисички - у березових гаях або змішаних лісах, але обов'язково - з домішками берези. Підосичники - в листяних лісах, а білі гриби - в різних, як хвойних, так і листяних. Ретельно запам'ятовуйте місця, де вам зустрінеться найбільша кількість грибів, щоб повернутися сюди наступного разу.

Фото: pixabay.com

3. Обираємо їстівні та неїстівні гриби

Гриби зазвичай ростуть колоніями, тому слід придивитися до найбільших екземплярів. Якщо на таких грибах є черв'яки, то це точно їстівні.

Всім відомо, що існують отруйні гриби, які краще взагалі не чіпати руками - це бліда поганка і мухомор. Ці та деякі інші екземпляри важливо знати "в обличчя" і ні в якому разі не дозволяти наближатися до них дітям.

Деякі грибники визначають їстівність грибів за допомогою народних методів - таких як обнюхування, розламування і розглядання на світло, але слід пам'ятати, що ні в якому разі не варто пробувати на смак підозрілі гриби.

Не варто брати занадто молоді та занадто старі гриби, наприклад, червиві або підгнилі величезні гриби. У першому випадку черв'яки можуть залишити в грибах сліди життєдіяльності, а в другому - грибні переростки можуть бути наповнені токсинами.

Фото: pixabay.com

4. Збираємо і правильно складаємо гриби

Якщо ви вже визначили, що це їстівний гриб, його необхідно зрізати таким чином, щоб не пошкодити грибницю - 0,5-1 см від землі. До слова, деякі грибники вважають за краще викручувати гриби, щоб не залишати в землі його значну частину на загнивання. Потім місце, де зібрали гриби, слід присипати лишайником або листям.

Перед тим, як покласти гриб до кошика, його слід ретельно оглянути. Найкраще складати гриби шапками вниз - так менше пошкодиться цілісність гриба - або ж боком. Для цього найкраще підійдуть плетені кошики - в поліетиленових пакетах або сумках гриби помнуться.

Фото: pixabay.com

5. Очищаємо і переробляємо гриби

Зібрані гриби необхідно на місці очистити від землі та сміття. Сирі гриби зберігаються недовго, тому урожай необхідно відразу ж впорядкувати, помити, очистити, заморозити або законсервувати.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Не поспішайте дзвонити сантехніку: дієві лайфхаки для прочищення зливу душу

Експерти з прибирання розповіли, як самостійно прочистити забитий злив в душі і які засоби треба використовувати

На бутерброди, до гарніру і просто так: як приготувати курячу ковбасу вдома

Шеф-кухар Ектор Хіменес-Браво показав, як приготувати курячу ковбасу без добавок вдома

Сало в буряковому квасі - давній рецепт української закуски

Сало в буряковому квасі - стародавній український рецепт, таке сало можна зберігати два тижні