Лайм

Як сушити і правильно зберігати сушені гриби: збережіть аромат і смак

Спробуйте заготовити їх на зиму таким способом

Осінь - ідеальна пора для тихого полювання. І якщо ви вже знаєте, як збирати гриби, щоб не принести додому зайвого і не отруїтися ними, радимо також подумати, що робити з ними далі. theLime ділиться з вами рекомендаціями, як сушити і правильно зберігати сушені гриби.

Як відомо, сушка - це найпростіший спосіб заготівлі грибів на зиму, при якому вони не втрачають своїх корисних властивостей. Однак необхідно пам'ятати декілька правил:

- мити гриби перед сушінням не потрібно. Досвідчені грибники протирають їх зволоженою в воді ганчіркою або ж очищають тільки за допомогою ножа;

- для сушки підійдуть тільки найміцніші гриби без пошкоджень. М'які, червиві, перезрілі не годяться;

- гриби потрібно розсортувати за розміром або порізати на скибочки однакової товщини. Це забезпечить рівномірне просушування;

- вважається, що гриби можуть почорніти від металевих ножів - тому слід використовувати кістяні або рогові ножі. Однак потемніння грибів не варто боятися - це природний процес.

Фото: pixabay.com

Які види грибів можна сушити? Трубчасті (білі гриби, підосичники, підберезники, маслюки, моховики, козляки, дубовики); пластинчасті (опеньки, шампіньйони, оленячі гриби, підвишенники, чешуйчатки ворсисті); сумчасті (трюфель, сморчки); лісичкові. А такі гриби, як грузді, вовнянки, підгрузді, бички та сироїжки, краще не сушити, бо вони виділяють гіркий сік і мають їдкий присмак.

І якщо ви правильно підготували зібрані гриби, тепер приступимо до сушіння. Існує кілька способів: на відкритому повітрі та сонці, в духовці, в мікрохвильовій печі, в дегідраторі (електросушці).

Якщо ви живете в приватному будинку, вам підійде перший спосіб - тобто сушка на сонці. Для цього гриби необхідно нанизати на нитки і повісити на сонячній стороні - так, щоб вони не стикалися один з одним. Вони повинні добре обдуватися вітром. Якщо переживаєте, що на них будуть сідати різні комахи, накрийте їх марлею. В ідеальних умовах вони будуть сушитися приблизно 3-4 дні.

Фото: pinterest.com

Другий спосіб - у духовці. Розкладіть гриби на деко, застелене пергаментним папером, або решітку. Спочатку розігріваємо духовку до температури 45°С, а потім, коли гриби подв'яляться, збільшуємо до 60-70°С. Передусім потрібно увімкнути режим конвекції або відкрити дверцята для циркуляції повітря. На цей процес вам буде потрібно 3-5 годин.

Ще один спосіб - у мікрохвильовці. Попередньо нарізаємо гриби тонкими шматочками товщиною близько 5 мм, розкладаємо на тарілці або решітці та встановлюємо потужність 100 Вт, запускаємо на 20 хвилин. Потім відкриваємо дверцята і провітрюємо близько 7 хвилин, після цього повторюємо операцію 4-5 разів. Цей метод дуже клопіткий, якщо у вас велика кількість грибів.

Найпростіший на сьогоднішній день спосіб - сушити гриби в електросушці, або як її ще називають дегідратором. Необхідно просто викласти гриби на піддони і встановити температуру 40-50°C. Через 10-12 годин сушені гриби будуть готові.

Природно, сушені гриби потрібно правильно зберігати, щоб вони не втратили свої корисні властивості, не всотали в себе запахи і вологу та не покрилися цвіллю. Для зберігання найкраще підійде сухе, провітрюване місце, наприклад, горище на дачі або кухонна шафа.

Фото: pinterest.com

Де зберігати сушені гриби:

    1. У банках. Деякі господині тримають їх у стерилізованих банках і щільно закривають кришками.

    2. У дерев'яних або картонних ящиках. Висушені гриби можна помістити в коробку (ящик), а зверху накрити аркушами паперу. Його потрібно герметично закрити і прибрати в комору.

    3. У мішечках. Можна взяти мішечок з натурального льону або бавовни, прокип'ятити його в сольовому розчині та висушити. Потім скласти туди гриби.

    4. У морозилці. Це не найкращий метод, але, якщо немає іншого виходу, можна помістити гриби в герметичний контейнер і заморозити. Приготувати їх потрібно буде відразу ж після розморожування.

Сушені гриби зберігають свої корисні властивості до 2-3 років, проте фахівці рекомендують зберігати їх не більше 1,5 року.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime та дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Від Рака до Козерога: які знаки Зодіаку виражають почуття подарунками

Астрологи розповіли, які знаки Зодіаку, швидше за все, розкажуть про почуття за допомогою подарунків, ніж виголосять це вголос

Які кімнатні квіти влітку варто перемістити в сад: перелік рослин

Які кімнатні рослини необхідно винести з будинку в сад, як правильно вибрати для них місце, а також як за ними доглядати

Хустка замість пояса: стилістка показала модний прийом, який варто спробувати

Інфлюенсерка та стилістка Аліса П'яткова продемонструвала в мережі, як носити шовкову хустку замість пояса, щоб виглядати небанально