Лайм

Рецепт різдвяного штолена - традиційної німецької випічки, яка стала хітом в Україні

Порадуйте близьких незвичним десертом

Напередодні Різдва-2023 багато людей займаються складанням святкового меню. Крім традиційних українських страв, таких як кутя та вареники, популярністю користуються рецепти, запозичені в інших культур. Серед них - італійський кекс панеттоне та штоллен - німецький різдвяний хліб із цукатами та горіхами. Готують штоллен із соковитого, важкого дріжджового здобного тіста, рясно посипаючи цукровою пудрою, а його овальна форма символізує немовля Ісуса-немовля в колисці. TheLime ділиться докладним рецептом страви.

Читайте також: Простий рецепт тирамісу без сирих яєць: як приготувати ніжний десерт на Новий рік.

Інгредієнти: пшеничне борошно (2-2,5 склянки), будь-які горіхи (2 склянки), суміш цукатів з цитрусових (1-2 ст. л.), темні родзинки (1-2 ст. л.), вершкове масло (120) г), яєчні жовтки (6 шт.), сухі дріжджі (15 г), молоко (0,5 склянки), коричневий цукор (3 ст. л.), темний ром або лікер (0,5 склянки), цедра лимона ( 1 ч. л.), цукор (1 ч. л.), ваніль (0,5 стручка), сіль (1 ч. л.), борошно для присипки, вершкове масло для змащування.

Інгредієнти для заливки: вершкове масло (100 г), ваніль (0,5 стручка), цукрова пудра (0,5 склянки).

Фото: pixabay.com

Приготування:

Вершкове масло виставляємо за кілька годин до приготування штолена, щоб воно встигло розтанути.

Заздалегідь готуємо горіхи, наприклад, мигдаль, фундук, кедрові, волоські, макадамія, кешью, а також цукати або сухофрукти. Викладаємо їх у невелику миску та заливаємо ромом або лікером. Залишаємо на 4-6 годин, щоб вони просочилися.

Потім зливаємо рідину, а горіхи та цукати відкидаємо на друшляк. Обвалюємо їх у борошні, щоб потім у випічці вони рівномірно розподілилися.

Замішуємо опару: у мисці з'єднуємо молоко із звичайним цукром, додаємо сухі дріжджі та 5 ст. л. просіяного борошна. Вимішуємо до однорідності та залишаємо на 20 хвилин у теплому місці.

Лимон промиваємо під проточною водою, витираємо насухо. Натираємо шкірку на дрібну тертку, щоб одержати лимонну цедру. Стручок ванілі розрізаємо ножем вздовж, вишкрібаємо його м'якоть з насінням. Беремо розм'якшене вершкове масло і змішуємо його з половиною м'якоті.

Читайте також: Коли Різдво та Святий вечір у 2023 році: нова дата свята та головні традиції.

Яйця акуратно розбиваємо та відокремлюємо білки від жовтків – для приготування штолена знадобляться лише жовтки.

Через деякий час додаємо в опару борошно, що залишилося, а також коричневий цукор, масло з ваніллю і жовтки. Замішуємо тісто вручну. Додаємо в нього підготовлену суміш з горіхів та цукатів, а також лимонну цедру та сіль.

Кладемо тісто в глибоку миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце приблизно на 2 години, щоб воно підійшло. Потім розгортаємо тісто і формуємо з нього овал. Ребром долоні робимо поглиблення вздовж овалу по його центру, після чого загортаємо праву половину тіста на лівий бік так, щоб воно трохи заходило за середину.

Деко для випічки застилаємо пергаментним папером, викладаємо на нього штоллен, накриваємо рушником і залишаємо в теплому місці приблизно на годину.

Духовку наперед розігріваємо до 170-180°С. Ставимо деко з кексом у гарячу духову шафу і випікаємо близько 1 години. Через 40-45 хвилин його можна накрити фольгою, щоб штоллен не пригорів зверху. Готовність визначаємо дерев'яною шпажкою або зубочисткою.

Для заливки розтоплюємо в мікрохвильовій печі вершкове масло і додаємо в нього м'якоть ванільного стручка, що залишився, перемішуємо.

Дістаємо готовий штоллен з духовки і змащуємо його ¼ частиною розтопленого масла з ваніллю, а потім посипаємо через сито ¼ склянки цукрової пудри. Чекаємо, поки утвориться скоринка і робимо цю процедуру ще 3 рази. Розрізаємо ароматний різдвяний штолль на шматочки і подаємо до столу.

Фото: pixabay.com

Цікаві новини для вас:

Які салати приготувати з крабовими паличками: смачні рецепти на новорічний стіл.

Рецепт закусочного рулету з куркою та сиром, який стане в нагоді перед зимовими святами.

Яку начинку покласти в тарталетки на Новий рік: смачні варіанти для тих, хто любить рибу.

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Замість оладок: рецепт хрустких вафель з кабачків, які можна приготувати на сніданок

Як у домашніх умовах зробити вафлі з кабачка з сиром та твердим сиром, щоб урізноманітнити меню своєї родини на сніданок  

Що робити з черствими пасками: кулінарні лайфхаки від кондитерів

Як можна використовувати залишки черствої паски, яка залишилася після Великодня, які прості десерти можна з неї приготувати

Найкращі ідеї французького манікюру на короткі нігті: добірка фото

Які варіанти французького манікюру на короткі нігті зробити у 2024 році, щоб бути у тренді та виділятися із сірого натовпу