RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Коли Різдво і Святий вечір в 2023 році: нова дата свята і головні традиції

У 2023 році українці святкуватимуть Різдво Христове за новоюліанським календарем - 25 грудня. Тому Святий вечір випадає на 24 грудня. Це один з найбільш урочистих днів серед християнських традицій, який супроводжується масовими гуляннями та обрядами.

"Апостроф" розповідає про історію та традиції Святвечора та Різдва.

Читайте також: Церковний календар на грудень: повний список свят

Різдвяний період починається з Святого вечора 24 грудня та закінчується другим днем Різдва 26 грудня. Святки закінчуються Водохрещем 6 січня.

Історія Різдва Христового

Римський імператор Август наказав кожному іудею записатися там, де жили його предки. Вагітна Діва Марія та її чоловік Йосип походили від роду царя Давида, тому відправилися до Вифлеєма, де їм не вистачило місця. Вони заночували у печері, де тримали худобу - наразі це називають "вертепом". Вночі жінка народила Ісуса Христоса, який став Спасителем всього людства.

У ніч народження Христа янгол Господній розповів про диво народження пастухам. Вони пішли до печери і розповіли про це Марії з Йосипом. Тоді ж до них завітали волхви з подарунками: золото, ладан і смирна. Вони побачили нову зірку на небі, пішли до царя Ірода, але там не було немовляти. Ірод наказав знайти новонародженого майбутнього царя та вбити, адже боявся втратити свій титул. Волхви вийшли на печеру за допомогою нової зірки та заночували там. Уві сні їх попередили, аби вони не поверталися до Єрусалиму та нічого не казали царю про немовля. Вранці вони відразу пішли додому, виконавши попередження.

Традиції Святого вечора та Різдва Христового

Напередодні Святого вечора білили та прикрашали стіни. Перед Різдвом готують 12 пісних страв, як символ 12 апостолів Ісуса Христа та 12 місяців року. Зокрема, це може бути пісний борщ, каші, бобові, риба, мед, сухофрукти тощо. Головна страва Святвечора - кутя. Їсти можна лише з появою першої зірки.

На Різдво закінчується 40-денний піст, який проводять християни для очищення души та тіла. Вранці вітаються з людьми словами "Христос народився!", на що відповідають "Славімо Його!". Святкують Різдво з усією сім'єю, накриваючи стіл. Прийнято згадувати покійників, родичів та близьких.

Крім того, на кут стола чи будинку ставили дідуха, якого створювали зі снопа, що збирали на закінчення жнив. Його зберігали до наступної зими. Дідух є символом родючості та життя.

Також цього дня колядники обходять будинки з великою зіркою - проводять вертеп. Їм давали солодощі та гроші. Пращури вірили, що чим більше до них прийде колядників, тим більше буде щастя та багатства у родині.

Раніше ми розповідали, як правильно привітати українською мовою з Новим роком.

  • Вас може зацікавити:

З ялинкою та комендантською годиною: в КМДА розповіли, як святкуватимуть Новий рік у Києві

Смак і запах зимових свят: як приготувати смачне імбирне печиво на вершковому маслі

Новий календар ПЦУ: всі дати православних свят на 2024 рік