Лайм

Як приготувати на Різдво пухкий кекс панеттоне: класичний рецепт

Здивуйте своїх близьких

В умовах війни багато людей в Україні втратили частково або повністю свої доходи, тому змушені відмовитися від деяких благ мирного часу – наприклад, від походів у кафе та ресторани. Тому господині намагаються дивувати своїх близьких не лише традиційними стравами, а й незвичними, наприклад, круасанами чи лимонними мафінами. theLimе підібрав для вас перевірений рецепт пухкого кексу панеттоне за італійським рецептом.

Інгредієнти: борошно (1 кг), пресовані дріжджі (45 г), молоко (312 г), масло 82% (300 г), яйця (8 шт.), цукор (225 г), сіль (щіпка), ваніль, білий шоколад (150 г), журавлина (150 г), мигдаль (150 г).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Спочатку приготуємо опару. Молоко підігріваємо до 30°С, виливаємо його в миску, додаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. борошна. Все ретельно перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо в теплому місці без протягів приблизно на 15-30 хвилин, щоб дріжджі почали діяти.

Через зазначений проміжок часу в опару просіюємо борошно, що залишилося, і додаємо 4 яйця. Починаємо вимішувати за допомогою міксера (насадка гак), потім додаємо ще 4 яйця та всипаємо цукор невеликими частинами. Вимішуємо все разом приблизно 30 хвилин.

Температура тіста має бути не більше 23-24°С. Якщо воно нагрілося, відправляємо у морозилку. Місити тісто можна і руками, головне довго, щоб виділилася клейковина.

Вершкове масло необхідно заздалегідь охолодити і порізати на 5-6 порцій. Додаємо по одній і продовжуємо вимішувати тісто, поки воно не стане блискучим, м'яким та еластичним (приблизно 30 хвилин).

Шоколад та горіхи подрібнюємо на невеликі шматочки. Додаємо в тісто сіль, ваніль, журавлину, горіхи та подрібнений шоколад, ретельно перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті.

Читайте також: Як приготувати крафін - смачний гібрид круасану і мафіну.

Готове тісто для різдвяного кексу викладаємо у велику миску, змащену маслом. Залишаємо в холодильнику на 8-12 годин.

Через зазначений проміжок часу дістаємо його та залишаємо при кімнатній температурі приблизно на 1 годину. Потім розподіляємо на порції і заповнюємо формочки тістом на 1/3.

Деко застилаємо пергаментом і викладаємо на нього форми з панеттоне. Залишаємо на 3-4 години при кімнатній температурі (за цей час тісто має вирости до країв форми).

Випікаємо італійський різдвяний хліб за температури 150°С: спочатку 10 хвилин – режим "Конвекція", потім 25-30 хвилин – режим "Верх-низ".

Готовність можна перевірити сухою шпажкою або зубочисткою.

Після випікання форми перевертаємо догори дном, протикаємо шпажками впоперек і підвішуємо, щоб різдвяний кекс не осів.

Подаємо апетитний італійський різдвяний хліб до столу та насолоджуємось смаком.

Фото: pixabay.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Знайдіть унікальну сніжинку - на цю зимову головоломку вам дається 11 секунд

Знайдіть на новій головоломці унікальну сніжинку за 11 секунд

Знаменита Смідинська капуста по-новому - сучасна версія делікатесу з Волині

Блогерка показала, як приготувати знамениту смідинську капусту вдома - сучасний рецепт в духовці

Ніяких плям і розводів: три найкращі способи миття дзеркал

Експерти розповіли, як вимити дзеркала і надати їм ідеальний блиск без розводів і смуг