В умовах війни багато людей в Україні втратили частково або повністю свої доходи, тому змушені відмовитися від деяких благ мирного часу – наприклад, від походів у кафе та ресторани. Тому господині намагаються дивувати своїх близьких не лише традиційними стравами, а й незвичними, наприклад, круасанами чи лимонними мафінами. theLimе підібрав для вас перевірений рецепт пухкого кексу панеттоне за італійським рецептом.
Інгредієнти: борошно (1 кг), пресовані дріжджі (45 г), молоко (312 г), масло 82% (300 г), яйця (8 шт.), цукор (225 г), сіль (щіпка), ваніль, білий шоколад (150 г), журавлина (150 г), мигдаль (150 г).
Приготування:
Спочатку приготуємо опару. Молоко підігріваємо до 30°С, виливаємо його в миску, додаємо дріжджі, 1 ст. л. цукру, 2-3 ст. л. борошна. Все ретельно перемішуємо, накриваємо харчовою плівкою або рушником і залишаємо в теплому місці без протягів приблизно на 15-30 хвилин, щоб дріжджі почали діяти.
Через зазначений проміжок часу в опару просіюємо борошно, що залишилося, і додаємо 4 яйця. Починаємо вимішувати за допомогою міксера (насадка гак), потім додаємо ще 4 яйця та всипаємо цукор невеликими частинами. Вимішуємо все разом приблизно 30 хвилин.
Температура тіста має бути не більше 23-24°С. Якщо воно нагрілося, відправляємо у морозилку. Місити тісто можна і руками, головне – довго, щоб виділилася клейковина.
Вершкове масло необхідно заздалегідь охолодити і порізати на 5-6 порцій. Додаємо по одній і продовжуємо вимішувати тісто, поки воно не стане блискучим, м'яким та еластичним (приблизно 30 хвилин).
Шоколад та горіхи подрібнюємо на невеликі шматочки. Додаємо в тісто сіль, ваніль, журавлину, горіхи та подрібнений шоколад, ретельно перемішуємо, щоб вони рівномірно розподілилися у тісті.
Читайте також: Як приготувати крафін - смачний гібрид круасану і мафіну.
Готове тісто для різдвяного кексу викладаємо у велику миску, змащену маслом. Залишаємо в холодильнику на 8-12 годин.
Через зазначений проміжок часу дістаємо його та залишаємо при кімнатній температурі приблизно на 1 годину. Потім розподіляємо на порції і заповнюємо формочки тістом на 1/3.
Деко застилаємо пергаментом і викладаємо на нього форми з панеттоне. Залишаємо на 3-4 години при кімнатній температурі (за цей час тісто має вирости до країв форми).
Випікаємо італійський різдвяний хліб за температури 150°С: спочатку 10 хвилин – режим "Конвекція", потім 25-30 хвилин – режим "Верх-низ".
Готовність можна перевірити сухою шпажкою або зубочисткою.
Після випікання форми перевертаємо догори дном, протикаємо шпажками впоперек і підвішуємо, щоб різдвяний кекс не осів.
Подаємо апетитний італійський різдвяний хліб до столу та насолоджуємось смаком.
- Раніше ми розповіли, як приготувати круасани із листкового дріжджового тіста.
- Читайте також на theLimе, як спекти кекс панеттоне з шоколадом.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.