Лайм

Як зробити ідеальне дріжджове тісто і не зіпсувати випічку

Щоб приготувати смачний пиріг, потрібно багато практики з тістом

Ароматна домашня випічка у багатьох асоціюється із затишком. І якщо ви вже знаєте, як приготувати ідеальне тісто для вареників, спробуйте також повторити рецепт дріжджового тіста, з якого можна зробити закритий пиріг або пиріжки з ягодами. theLime підібрав для вас покрокову інструкцію, як це зробити.

Інгредієнти: рослинна олія (100 мл), тепла вода (250 мл), яйце (1 шт.), сухі дріжджі (2 ч. л.), цукор (1 ст. л.), борошно (3,5 склянки).

Фото: pinterest.com

Приготування:

Зазвичай дріжджове тісто готують на опарі. Для цього в мисці з'єднують невелику кількість борошна, дріжджів і теплої води або молока (їхня температура повинна бути близько 30°С, інакше дріжджі загинуть). Потім цю суміш ставлять у тепле місце без протягів і чекають, поки дріжджі почнуть діяти або, як ще кажуть, бродити. На поверхні повинні з'явитися бульбашки, а маса – збільшитися у розмірах.

Існує ще один спосіб, який називають безопарним. Для цього беремо сухі дріжджі та розводимо їх у теплій воді, додаємо цукор і ретельно перемішуємо. До речі, замість води можна використовувати молоко або кефір, сироватку і навіть картопляний відвар.

В окремий посуд просіюємо через сито борошно – щоб наситити його киснем, а також убезпечити випічку від попадання різного сміття.

Потім вводимо в дріжджову суміш яйце. Бажано не розбивати його над мискою з іншими інгредієнтами. По-перше, яйце може виявитися несвіжим, а по-друге, частинки шкаралупи можуть потрапити до миски. Краще розбити його над невеликою піалою, а потім додати в тісто.

Далі вводимо олію, щіпку солі та 1,5 склянки просіяного борошна. Потім поступово додаємо решту борошна, починаючи замішувати тісто спочатку ложкою, а потім руками.

Робочу поверхню присипаємо борошном, викладаємо тісто на неї і продовжуємо вимішувати руками. Повинно вийти м'яке тісто, яке трохи липне до рук. Щоб довести його до потрібної консистенції, руки змащуємо рослинною олією і продовжуємо місити. Головне – не додавати більше борошна.

Потім змащуємо олією велику миску і відправляємо тісто в неї, накриваючи зверху чистим вафельним рушником. Відправляємо його на 30-40 хвилин у тепле тихе місце без протягів.

Перед тим, як працювати з тістом, його необхідно добре обім'яти, а потім знову перекласти в миску і почекати, щоб воно трохи підійшло вдруге.

Потім займаємось начинкою, робимо пиріжки або пиріг, а після того, як виріб буде поміщений у форму для випічки, знову накриваємо його рушником і відправляємо у тепле місце ще на 10-15 хвилин.

Випікати дріжджове тісто слід у попередньо розігрітій до 180°С духовці близько 20-30 хвилин.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Їхні звички відштовхують: які знаки Зодіаку найбільше дратують оточуючих

Астрологи назвали знаки Зодіака, які найбільше дратують інших через свої звички - у списку опинилися Раки, Водолії та Близнюки

На сонці чи в тіні: де краще садити баклажани, щоб мати великий врожай

Як правильно визначити оптимальне місце для висадки баклажанів на городі, в чому переваги та ризики вирощування в тіні та на сонці

Як приготувати млинці з м'ясною начинкою і соусом бешамель: простий рецепт

Млинці з м'ясною начинкою, запечені в духовці під соусом бешамель - смачна та ситна страва для всієї родини