Лайм

Як зробити ситні котлети без м'яса: прості рецепти з овочів та круп

Чим замінити м'ясо в умовах війни та дефіциту

В Україні продовжуються військові дії через агресію РФ, тому чимало господинь навчилися в умовах, що склалися, готувати з тих продуктів, які є. І якщо ви вже робили морквяні котлети, цього разу можна поекспериментувати та приготувати з інших овочів та круп. theLime підібрав для вас перевірені рецепти.

Картопляні котлети

Інгредієнти: картопля (5-6 шт.), цибуля (2 шт.), кунжут (за смаком), борошно (3-4 ст. л.), рослинна олія (для смаження), спеції за смаком (часник, паприка, чорний перець, сіль), панірувальні сухарі.

Приготування:

Картоплю очищаємо від лушпиння, ріжемо і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Потім робимо з неї пюре. Цибулю очищаємо і обсмажуємо на олії. Змішуємо її з картопляним пюре, додаємо спеції, кунжут та борошно.

Піднос або обробну дошку застеляємо харчовою плівкою. З картопляно-цибулевої маси формуємо котлети та обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Викладаємо на тацю, зверху накриваємо рушником або плівкою і відправляємо на півгодини в холодильник.

Через зазначений проміжок часу дістаємо і смажимо на олії з двох сторін - до утворення рум'яної скоринки.

Фото: pinterest.com

Котлети з капусти та рису

Інгредієнти: рис (0,5 склянки), капуста (250 г), манна крупа (100 г), морква (1 шт.), томатна паста (1 ст. л.), сіль, перець, олія (для смаження).

Приготування:

Рис промиваємо і відварюємо до готовності у підсоленій воді.

Моркву чистимо, промиваємо, тремо на терці. Обсмажуємо на сковороді з рослинною олією.

Капусту дрібно шаткуємо і заливаємо окропом на 10 хвилин, накриваємо. Потім відкидаємо її на друшляк, щоб стікла вода.

Змішуємо капусту з відвареним рисом, додаємо манку, сіль, спеції. Формуємо котлети і обсмажуємо їх з обох сторін. Потім додаємо в сковороду протушковану моркву, томатну пасту, трохи води та спеції, якщо є. Тушкуємо на слабкому вогні ще 10-15 хвилин.

Фото: pinterest.com

Котлети з гречаної крупи

Інгредієнти: гречка (250 г), вода (0,5 л), морква (1 шт.), цибуля (1 шт.), яйце (1 шт.), часник (1 зубчик), перець чорний мелений (за смаком), сіль, олія.

Приготування:

Промиваємо гречану крупу кілька разів, заливаємо водою та варимо на слабкому вогні після закипання приблизно 20 хвилин. Потім залишаємо гречану кашу остигати.

Моркву та цибулю очищаємо, промиваємо та нарізаємо. Потім викладаємо в чашу блендера та подрібнюємо. Додаємо гречку, що остигнула, і перебиваємо блендером ще раз.

У гречану масу додаємо сіль, подрібнений часник та інші спеції до смаку, а також яйце. Перебиваємо ще раз.

У тарілку висипаємо борошно, формуємо котлети та обвалюємо їх у борошні з усіх боків. Розігріваємо сковороду з олією та обсмажуємо котлети з двох боків до рум'яної скоринки - приблизно по 5 хвилин з кожної сторони.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Меню на Великдень: рецепти салатів, які варто приготувати на святковий стіл

Як в домашніх умовах приготувати різні варіанти салатів з червоною рибою, куркою, моцарелою та зеленню, щоб здивувати гостей на Великдень  

Забудьте про бабусині сукні: що одягнути на Великдень, щоб мати доречний і стильний вигляд

Український дизайнер Андре Тан продемонстрував, який одяг можна вдягнути до церкви на святкове богослужіння на честь Великодня

Рецепт для тих, хто не хоче возитися з тістом: як готувати паску в хлібопічці

Як приготувати швидку паску на Великдень-2024 без замішування тіста - простий спосіб у хлібопічці