Лайм

Як приготувати пишну та ароматну паску на 10 жовтків: класичний рецепт від Лілії Цвіт

Поекспериментуйте на дозвіллі

Вже цієї неділі, 24 квітня, в Україні відзначатимуть Великдень або Воскресіння Христове. Чимало господинь вже почали планувати святкове меню та підшукувати рецепти незвичних пасок. І якщо ви вже робили шоколадну паску на сухих дріжджах, цього разу приготуйте паску на 10 жовтків. theLime ділиться з вами перевіреним рецептом.

Інгредієнти для опари: молоко (0,5 л), дріжджі (100 г або 30 г сухих), цукор (3 ст. л.), борошно (8 ст. л.).

Інгредієнти для тіста: жовтки (10 шт.), сметана (100 г), смалець (50 г), вершкове масло 82% (150 г), нерафінована олія (50 мл), сіль (0,5 ч. л.), цукор (225 г), ванільний цукор (1 пакетик), борошно (1200 г), куркума (0,5 ч. л.), лимонна цедра (1 шт.), сухофрукти (400 г).

Також знадобляться форми для випікання: 2 шт. - діаметром 14 см, 1 шт. - діаметром 16 см, 1 шт. - діаметром 13 см. У результаті повинні вийти 4 паски по 800 г.

Фото: pinterest.com

Приготування:

Вершкове масло заздалегідь виставляємо з холодильника, щоб воно розм'якшилося.

Яйця розбиваємо та відокремлюємо білки від жовтків. Борошно просіюємо через сито.

Спочатку займемося приготуванням опари. У миску виливаємо молоко, додаємо цукор і перемішуємо вінчиком. Потім додаємо дріжджі – якщо вони пресовані, їх потрібно поламати та розкрошити руками. Сухі дріжджі вводимо після борошна. Перемішуємо, потім додаємо борошно і ще раз ретельно перемішуємо до однорідності. Повинно вийти рідке тісто, як на млинці. Накриваємо миску харчовою плівкою та залишаємо у теплому місці на 30 хвилин.

Для тіста в невеликій мисці змішуємо розм'якшене вершкове масло, розтоплений смалець, сметану, цукор, ванільний цукор та половину чайної ложки солі. Потім додаємо 10 жовтків і збиваємо міксером до однорідності.

У опару, що піднялася, виливаємо яєчну суміш і висипаємо просіяне через сито борошно - краще це робити в декілька етапів, щоб не забити тісто борошном.

Змащуємо робочу поверхню олією і добре вимішуємо тісто руками. Місити необхідно 15-20 хвилин, періодично додаючи олію. Потім викладаємо його назад у миску та накриваємо харчовою плівкою. Прибираємо у тепле місце та відправляємо на 1,5 години у тепле місце без протягів.

Через зазначений проміжок часу змащуємо руки олією та ще раз вимішуємо тісто. Додаємо цедру лимона, родзинки, нарізану курагу або цукати, попередньо обвалявши їх у борошні. Знову накриваємо тісто плівкою та залишаємо приблизно на годину.

Форми для випічки змащуємо маслом та вистилаємо пергаментом. Руки змащуємо олією, відриваємо шматочок тіста і формуємо з нього шар. Викладаємо його у форму - так, щоб заповнити її приблизно на одну третину, і знову чекаємо, поки тісто підніметься. Зверху паску можна прикрасити косичкою з тіста, пташками та хрестом. Перед тим, як відправляти паски в духовку, змащуємо їх жовтком.

Духовку розігріваємо до 160°С. Випікаємо паски приблизно 1 годину, потім виймаємо їх і чекаємо, поки вони охолонуть.

За бажанням зверху їх можна прикрасити глазур'ю та кондитерською посипкою.

Фото: pinterest.com

Новини партнерів

Читайте також

10 оптичних ілюзій, від яких "вибухає" мозок - перевірте себе

Оптичні ілюзії змушують наш мозок бачити те, чого немає в об’єктивній реальності - розгляньте ці 10 картинок

Шарлотка без цукру та борошна - рецепт дієтичної випічки

Шарлотка без цукру та борошна - чудова дієтична випічка, секрет приготування - замість борошна в ній вівсяні пластівці

Жодних плям і розводів: несподіваний продукт допоможе вимити вікна до блиску

Експерти розповіли, чим помити вікна без плям і розводів - допоможуть пакетики випитого чаю