Зі стручкової або, як її ще називають, спаржевої квасолі можна приготувати безліч страв: гарніри, супи і закуски. І якщо ви вже робили оригінальну грузинську страву під назвою "пхалі" чи тушковану спаржеву квасолю з овочами, цього разу закрийте на зиму оригінальну закуску. theLime підібрав для вас простий рецепт.
Інгредієнти: стручкова квасоля (700 г), помідори (3-4 шт.), морква (1 шт.), цибуля (2 шт.), часник (4-5 зубчиків), рослинна олія (120 мл), сіль (1,5 ч. л.), цукор (3 ст. л.), мелений червоний гострий перець (0,5 ч. л.), чорний перець горошком (6 шт.), запашний перець (3 шт.), мелений лавровий лист (0,5 ч. л.), оцет 9% (25 мл).
Приготування:
Стручкову квасолю промиваємо під проточною водою, відрізаємо хвостики і ріжемо на шматочки завдовжки приблизно 3-4 см.
Цибулю очищаємо від лушпиння, споліскуємо, нарізаємо півкільцями, моркву миємо, чистимо і ріжемо соломкою. Помідори промиваємо у проточній воді та подрібнюємо у блендері. Часник очищаємо від лушпиння та пропускаємо через прес.
У сковороду з високими бортиками і товстим дном (як варіант можна використовувати казан) виливаємо рослинну олію, чекаємо, поки вона добре прогріється. Висипаємо в неї цибулю та моркву, смажимо на слабкому вогні до м'якості.
Потім додаємо до сковороди пюре з помідорів, часник і всі спеції. Перемішуємо і висипаємо сюди ж квасолю. Тушкуємо на слабкому вогні під кришкою приблизно 45 хвилин, періодично перемішуючи. В самому кінці додаємо оцет, чекаємо, поки все разом прокипить 1-2 хвилини.
Тим часом стерилізуємо банки та кришки будь-яким зручним для вас способом: у мікрохвильовій печі, на водяній бані або в духовці. Для такої заготовки зі стручкової квасолі найкраще підійдуть невеликі банки (до 0,5 л), які зручно простерилізувати у мікрохвильовій печі. Попередньо миємо їх із харчовою содою або рідким засобом, наливаємо в кожну трохи води і ставимо в піч. Включаємо найбільшу потужність та чекаємо близько 5 хвилин. Кришки обдаємо окропом або кип'ятимо кілька хвилин у каструлі.
Викладаємо гарячу стручкову квасолю з соусом у банки і закочуємо кришками. Перевертаємо догори дном, накриваємо пледом або теплою ковдрою. Залишаємо в такому вигляді до повного остигання заготовки. Потім прибираємо її в темне прохолодне місце до зими.
А в холодну пору року дістаємо баночку з апетитною закускою і подаємо до будь-якого гарніру.
- Раніше ми розповіли, як закрити на зиму мариновану спаржеву квасолю.
- Читайте також на theLime, як приготувати мариновані огірки з кабачками на зиму.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.