Лайм

Смачно і корисно на зиму. Рецепти компоту з кизилу зі стерилізацією і без

Закрийте декілька баночок на дозвіллі

Для багатьох господинь процес консервації є своєрідною медитацією, яка допомагає відволіктися від тривожних та депресивних думок. І якщо ви вже закрили на зиму сливи у власному соку або вітамінний малиновий компот, зробіть компот із кизилу. theLime підібрав варіанти рецептів зі стерилізацією та без.

Рецепт компоту зі стерилізацією

Інгредієнти: кизил (300 г), цукор (150 г).

Приготування:

Банки та кришки для такої заготовки потрібно заздалегідь промити в проточній воді з содою.

Ягоди кизилу перебираємо, потім ретельно промиваємо під проточною водою. Викладаємо в чисті банки і заливаємо холодною водою до верху банок. Потім цю воду зливаємо в каструлю для приготування сиропу.

Щоб приготувати сироп, за кожен літр води необхідно взяти 150 г цукру. Доводимо до кипіння, перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Заливаємо кизил у банках киплячим сиропом і прикриваємо, але не закочуємо стерильними металевими кришками.

Ставимо на плиту велику каструлю для стерилізації, дно якої вистилаємо марлею або рушником. Акуратно викладаємо в неї банки з компотом і заливаємо водою по плічка. Чекаємо, поки вода в каструлі закипить, і стерилізуємо приблизно 10-15 хвилин.

Потім дістаємо та закочуємо банки. Перевертаємо їх догори дном, обгортаємо теплим пледом або ковдрою і залишаємо в такому вигляді до повного остигання – приблизно на добу. Потім прибираємо в темне прохолодне місце до зими.

Фото: pinterest.com

Рецепт компоту без стерилізації

Інгредієнти на 1 банку 3 л: кизил (350 г), вода (2,5-2,7 л), цукор (2 склянки).

Приготування:

Банки та кришки заздалегідь споліскуємо у воді з харчовою содою або рідким миючим засобом, стерилізуємо в каструлі на пару або в духовці.

Кизил промиваємо та складаємо в чисті банки. Окремо кип'ятимо 2,5-2,7 л води та заливаємо нею ягоди у банках. Прикриваємо їх стерильними кришками та залишаємо у такому вигляді на 10 хвилин. Потім воду зливаємо у каструлю, а банку знову прикриваємо кришкою.

Ставимо каструлю з водою на плиту, додаємо в неї цукор, ретельно перемішуємо, доводимо до кипіння. Потім заливаємо ягоди в банках киплячим сиропом і закочуємо стерильними кришками.

Перевертаємо догори дном і укутуємо на 24 години теплою ковдрою. Потім прибираємо заготовку в льох.

Фото: pinterest.com

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Добриво з кефіру – універсальне підживлення: як його приготувати і використовувати на городі

Яке універсальне добриво можна приготувати на основі кефіру, як його застосовувати, а також для яких рослин воно підходить

Мінісукні, в яких ви будете найяскравішою зіркою випускного вечора: добірка актуальних фасонів

Які фасони та забарвлення випускних суконь у довжині міні приглянути на свято, щоб виглядати стильно та виділятися з натовпу

Проведіть цю просту обробку томатів, якщо хочете зібрати великий врожай

Чим обробити томати для збільшення врожайності, коли проводити таке підживлення, а також як правильно приготувати розчин із паслінієм