Влітку чимало господинь намагаються заготовити ягоди на зиму у вигляді варення, джему або компоту. І якщо ви вже закрили кілька банок вишні у власному соці, поекспериментуйте та приготуйте різні варіанти компоту з малини на зиму з іншими інгредієнтами. theLime підібрав перевірені рецепти.
Малиновий компот
Інгредієнти: малина (500 г), цукор (300 г), вода (1 л).
Приготування:
Малину перебираємо, видаляємо сміття, підгнили і зіпсовані ягоди, потім промиваємо їх в проточній воді, відкидаємо на друшляк.
Банки та кришки для компоту миємо з розчином соди або рідким миючим засобом. Стерилізуємо їх будь-яким зручним способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі. Якщо банки невеликі (до 0,5 л), це можна зробити у мікрохвильовій печі. Наливаємо в кожну трохи води і вмикаємо найбільшу потужність, чекаємо 3-5 хвилин, потім акуратно дістаємо їх.
Якщо у вас є літрові банки, тоді використовуємо духовку. Ставимо їх у холодну духову шафу шийкою вниз, вмикаємо духовку на 150°С і стерилізуємо приблизно 20 хвилин. Кришки кип'ятимо у воді.
У підготовлені банки викладаємо малину та додаємо цукор. Відразу ж заливаємо окропом догори і закочуємо кришками. Потім кладемо банку на бік і починаємо катати, щоб розчинилися всі кристали цукру. Робити це потрібно обережно, оскільки банки дуже гарячі.
Потім перевертаємо банки догори дном, обгортаємо пледом або ковдрою і чекаємо, поки вони охолонуть при кімнатній температурі. Потім прибираємо їх до зими - або в кухонну шафку, або в прохолодне місце.
Компот із малини з м'ятою
Інгредієнти: малина (1 склянка), м'ята (12 листочків), цукор (350 г), вода (3 л).
Приготування:
Малину перебираємо, миємо, відкидаємо на друшляк або викладаємо на паперові рушники, щоб увібралася зайва волога.
Беремо 3-літрову банку, промиваємо із содою або миючим засобом, стерилізуємо на пару близько 20-30 хвилин.
У чисту суху банку висипаємо ягоди, заливаємо окропом. Чекаємо, доки вода охолоне, а потім акуратно зливаємо її в раковину - малина при цьому повинна залишитися в банці.
Вдруге заливаємо ягоди окропом, але вже на 2/3 банки. Через 25 хвилин виливаємо рідину в каструлю і ставимо на вогонь, додаємо цукор і листочки м'яти. Кожні 3-5 хвилин помішуємо сироп, щоб цукор у ньому розчинився. Як тільки він закипить, чекаємо 2 хвилини та вимикаємо. Акуратно прибираємо листочки м'яти, потім виливаємо солодкий сироп в банку з малиною.
Закочуємо банки з компотом кришками, перевертаємо догори дном і кутаємо в плед або ковдру до повного остигання. Потім прибираємо в темне прохолодне місце до зими.
Компот із червоною смородиною та малиною на зиму
Інгредієнти: червона смородина (порічка) (200 г), малина (150 г), цукор (400 г), вода (2 л).
Приготування:
Червону смородину промиваємо під проточною водою, видаляємо гілочки, висушуємо на паперових рушниках. Малину перебираємо, миємо, відкидаємо на друшляк.
У каструлі кип'ятимо воду, додаємо в неї цукор і перемішуємо доти, доки він не розчиниться повністю.
Банки стерилізуємо будь-яким зручним способом: на водяній бані, в духовці або мікрохвильовій печі, кришки кип'ятимо у воді близько 5-7 хвилин. У чисті банки викладаємо малину і порічку, заливаємо киплячим цукровим сиропом і закочуємо бляшаними кришками.
Ставимо компот догори дном, накриваємо теплими рушниками, пледами або ковдрами і залишаємо так остигати на добу. Потім переставляємо його до зими у прохолодне місце.
- Раніше ми розповіли, як приготувати малинове варення як у бабусі.
- Читайте також на theLime, як зварити смачний вишневий кисіль зі свіжих ягід.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.