В умовах війни та дефіциту продуктів багато хто з нас почав самостійно випікати печиво, пряники та інші солодощі, а також хліб. І якщо ви вже робили італійську чіабату на воді або хліб на сухих дріжджах, цього разу приготуйте бездріжджовий хліб на кислому молоці. theLime підібрав для вас найпростіший рецепт.
Інгредієнти: кисле молоко (1 склянка), борошно (300 г), рослинна олія (1 ст. л.), сода (1 неповна ч. л.), сіль (0,5 ч. л.), цукор (0,5 ст. л.).
Приготування:
Перед тим, як приступити до приготування хліба, духовку ставимо розігрівати до 200°С.
Беремо глибоку миску, виливаємо в неї кисле молоко, додаємо сіль, цукор, ретельно перемішуємо, щоб усі кристали розчинилися. Потім вливаємо рослинну олію, знову добре розмішуємо.
Соду додаємо в борошно і просіюємо все разом через сито. Частину пшеничного борошна можна замінити на житнє, кукурудзяне, обдирне, додати висівки тощо.
Потім висипаємо просіяні інгредієнти в миску до інших продуктів і швидко перемішуємо до однорідності. Тісто має вийти густим та добре тримати форму.
Читайте також: Як зберігати дріжджове тісто у холодильнику до трьох місяців.
Форму або деко для випічки вистилаємо пергаментним папером, присипаємо трохи борошном і вивалюємо на нього тісто. Руками формуємо круглу булку.
Ставимо форму в розігріту духовку і випікаємо при температурі 200°С 15 хвилин, потім зменшуємо її до 180°С і тримаємо ще приблизно 20-30 хвилин. За цей час хліб повинен покритися апетитною коричнево-золотавою скоринкою. Виймаємо хліб на кислому молоці на решітку і чекаємо, поки він охолоне. Із вказаної кількості інгредієнтів має вийти булочка приблизно 500 г.
Розрізаємо домашній хліб та подаємо до основних страв або закусок.
- Раніше ми розповіли, як спекти хліб у духовці з інгредієнтів, які є в наявності.
- Читайте також на theLime, як зробити ідеальне тісто, якщо немає молока.
Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.