Кутя – головна страва на різдвяному столі. Її подають як на Святвечір, який в Україні святкували 24 грудня та 6 січня, так і на саме Різдво (25 грудня за григоріанським календарем та 7 січня за юліанським).
У кожній родині кутю готують по-різному, і майже кожна господиня впевнена, що її рецепт – найправильніший. Правда ж у тому, що кутя - обрядова поминальна каша, яку здавна готували з різних круп. Це може бути неочищена чи очищена пшениця, перлова крупа, рис, овес чи ячмінь.
Читайте по темі: Коли можна їсти м'ясо на Різдво і які страви приготувати: топ-5 рецептів.
Основне у різдвяній куті – наявність самого зерна, яке символізує вічне життя і достаток. Інші інгредієнти в куті також мають сакральне значення: мак - символ великої множини Божих милостей, а мед - Божого слова та чистоти.
Немає єдино правильного рецепта куті, тому сміливо готуйте на святковий стіл ту кашу, яка вам більше подобається. Вона може бути розсипчастою або рідкою, з прянощами, горіхами, цукатами та сухофруктами. Головне - розрізняти пісну та скоромну (щедру) кутю. На Святвечір та Хрещенський святвечір (18 січня) прийнято їсти пісну кутю, без масла та вершків, а на саме Різдво в кутю можна додавати масло та вершки за смаком.
Читайте по темі: Найшвидший варіант за 20 хвилин: як приготувати смачну кутю з рису.
Найпростіший рецепт куті з пшениці
Шліфоване зерно пшениці ретельно промиваємо, заливаємо водою на 2 пальці і ставимо варитися до м'якості. Мак обдаємо гарячою водою, зливаємо її і в макітрі перетираємо із цукром до появи молочка. Перемішуємо варену пшеницю з маком, додаємо цукор, мед, узвар, запарені родзинки або сухофрукти.
- Вивчіть добірку найкращих різдвяних колядок, які можна послухати на свято разом із сім'єю.
- Читайте також, що можна, а чого не можна робити на Різдво Христове.