Кутя – головна страва на різдвяному столі. Її подають як на Святвечір, який в Україні святкували 24 грудня та 6 січня, так і на саме Різдво (25 грудня за григоріанським календарем та 7 січня за юліанським).

У кожній родині кутю готують по-різному, і майже кожна господиня впевнена, що її рецепт – найправильніший. Правда ж у тому, що кутя - обрядова поминальна каша, яку здавна готували з різних круп. Це може бути неочищена чи очищена пшениця, перлова крупа, рис, овес чи ячмінь.

Читайте по темі: Коли можна їсти м'ясо на Різдво і які страви приготувати: топ-5 рецептів.

Фото: Getty Images

Основне у різдвяній куті – наявність самого зерна, яке символізує вічне життя і достаток. Інші інгредієнти в куті також мають сакральне значення: мак - символ великої множини Божих милостей, а мед - Божого слова та чистоти.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Немає єдино правильного рецепта куті, тому сміливо готуйте на святковий стіл ту кашу, яка вам більше подобається. Вона може бути розсипчастою або рідкою, з прянощами, горіхами, цукатами та сухофруктами. Головне - розрізняти пісну та скоромну (щедру) кутю. На Святвечір та Хрещенський святвечір (18 січня) прийнято їсти пісну кутю, без масла та вершків, а на саме Різдво в кутю можна додавати масло та вершки за смаком.

Читайте по темі: Найшвидший варіант за 20 хвилин: як приготувати смачну кутю з рису.

Найпростіший рецепт куті з пшениці

Шліфоване зерно пшениці ретельно промиваємо, заливаємо водою на 2 пальці і ставимо варитися до м'якості. Мак обдаємо гарячою водою, зливаємо її і в макітрі перетираємо із цукром до появи молочка. Перемішуємо варену пшеницю з маком, додаємо цукор, мед, узвар, запарені родзинки або сухофрукти.